Nykyisten tutkimusmenetelmien avulla voidaan selvittää hedelmällisyyteen vaikuttavia taustatekijöitä ja näin luoda omalle hedelmällisyydelle luontaisesti paremmat olosuhteet. Hyvissä olosuhteissa alkanut raskaus on tärkeää myös syntyvän lapsen tulevalle terveydelle.

Milloin hedelmällisyys heikkenee?

Hedelmällisyys alkaa alentua jo varhain ja esimerkiksi 35-vuotiaista  naisista jo puolella raskauden mahdollisuus on heikentynyt. Tämän takia voi olla hyödyllistä tarkistaa tilanne ja korjata mahdolliset häiriöt ennen kuin vuoden oma yritys kannattaa käynnistää. Huolta hedelmällisyydestä on vain harvoin, jos ikää on alle 30 vuotta, on perusterve eikä kärsi piilevistä yleissairauden oireista, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti ja säännöllisen ja rauhallisen rytmin mukaisesti.

On tilanteita, joissa hedelmällisyyden alenemisen syyt ovat selviä ja tilanteeseen kannattaa tarttua viivytyksettä. Toisinaan piilevien sairauksien löytyminen tai esimerkiksi elintapojen muuttaminen riittää ja voidaan välttyä kokonaisuudessaan hedelmöityshoidoilta. On monia tapoja tutkia hedelmättömyyttä ja selvittää hedelmällisyyden tila. Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolassa on mahdollista tehdä esimerkiksi keskenmenon jälkitarkastus ja hedelmällisyyttä voi mitata myös vaikkapa AMH-mittauksella, joka kertoo naisen munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.