Nykyisten tutkimusmenetelmien avulla voidaan selvittää hedelmällisyyteen vaikuttavia taustatekijöitä ja näin luoda omalle hedelmällisyydelle luontaisesti paremmat olosuhteet. Hyvissä olosuhteissa alkanut raskaus on tärkeää myös syntyvän lapsen tulevalle terveydelle.

Milloin hedelmällisyys heikkenee?

Hedelmällisyys alkaa alentua jo varhain ja esimerkiksi 35-vuotiaista  naisista jo puolella raskauden mahdollisuus on heikentynyt. Tämän takia voi olla hyödyllistä tarkistaa tilanne ja korjata mahdolliset häiriöt ennen kuin vuoden oma yritys kannattaa käynnistää. Huolta hedelmällisyydestä on vain harvoin, jos ikää on alle 30 vuotta, on perusterve eikä kärsi piilevistä yleissairauden oireista, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti ja säännöllisen ja rauhallisen rytmin mukaisesti.

On tilanteita, joissa hedelmällisyyden alenemisen syyt ovat selviä ja tilanteeseen kannattaa tarttua viivytyksettä. Toisinaan piilevien sairauksien löytyminen tai esimerkiksi elintapojen muuttaminen riittää ja voidaan välttyä kokonaisuudessaan hedelmöityshoidoilta. On monia tapoja tutkia hedelmättömyyttä ja selvittää hedelmällisyyden tila. Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolassa on mahdollista tehdä esimerkiksi keskenmenon jälkitarkastus ja hedelmällisyyttä voi mitata myös vaikkapa AMH-mittauksella, joka kertoo naisen munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.

Voiko stressi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Pitkittynyt stressi voi vaikuttaa lisääntymisterveyteen siten, että naisilla kuukautiskierron säätely häiriintyy ja miehillä sperman laatu heikkenee.

Stressin aiheuttama henkinen kuormittuminen ei nykykäsityksen mukaan aiheuta naiselle pysyvää lapsettomuutta, vaikka se voi tokiheikentää hedelmällisyyttä.

Hedelmöityshoidoilla suurin osa pareista saa avun lapsettomuuteen, ja raskaus alkaa lapsettomuusstressistä riippumatta. Ahdistuneisuus ja stressi voivat saada parin lopettamaan hoidot ennen kuin optimaalinen määrä hoitoja on käyty läpi.

Felicitas Mehiläisessä panostetaan potilaslähtöiseen työskentelytapaan, jolloin esimerkiksi kevennetyt hoitoprotokollat voivat vähentää hoitoihin liittyvää stressiä.

Tiesitkö tämän hedelmällisyydestäsi?

Tarja Olkinuora (LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri)  Felicitas Helsinkistä kertoo videolla mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen. Lisäksi keskustellaan siitä, mitä tapahtuu Hedelmällisyysneuvolassa.