Nykyisten tutkimusmenetelmien avulla voidaan selvittää hedelmällisyyteen vaikuttavia taustatekijöitä ja näin luoda omalle hedelmällisyydelle luontaisesti paremmat olosuhteet. Hyvissä olosuhteissa alkanut raskaus on tärkeää myös syntyvän lapsen tulevan terveyden kannalta. 

Milloin hedelmällisyys heikkenee?

Hedelmällisyys heikkenee iän myötä. 35-vuotiaista naisista jo puolella raskauden mahdollisuus on heikentynyt. Tämän takia voi olla hyödyllistä tarkistaa tilanne ja korjata mahdolliset häiriöt jo ennen raskauden yrittämistä. Huolta hedelmällisyydestä on vain harvoin, jos ikää on alle 30 vuotta, on perusterve, eikä kärsi piilevistä yleissairauden oireista, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti ja säännöllisen ja rauhallisen rytmin mukaisesti.

Joskus hedelmällisyyden heikentymisen syyt ovat selviä ja tilanteeseen kannattaa tarttua viivytyksettä. Toisinaan piilevien sairauksien löytyminen tai esimerkiksi elintapojen muuttaminen riittää ja raskaaksi tuleminen tapahtuukin täysin ilman hedelmöityshoitoja. 

Hedelmättömyyttä sekä hedelmällisyyden tilaa voidaan tutkia usealla tavalla. Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolassa on mahdollista tehdä esimerkiksi keskenmenon jälkitarkastus. Hedelmällisyyttä voi puolestaan mitata AMH-mittauksella, joka kertoo naisen munasarjojen toiminnallisesta kunnosta.

Stressin vaikutus hedelmällisyyteen

Pitkittynyt stressi voi vaikuttaa lisääntymisterveyteen. Stressi voi häiritä kuukautiskierron säätelyä. Miehellä stressi voi puolestaan heikentää sperman laatua. 

Stressin aiheuttama henkinen kuormittuminen ei nykykäsityksen mukaan aiheuta naiselle pysyvää lapsettomuutta, vaikka se voi heikentää hedelmällisyyttä.

Hedelmöityshoidoilla suurin osa pareista saa avun lapsettomuuteen, ja raskaus alkaa. Lapsettomuushoidoista johtuva ahdistuneisuus ja stressi voivat saada parin lopettamaan hoidot ennen kuin optimaalinen määrä hoitoja on käyty läpi.

Tiesitkö tämän hedelmällisyydestäsi?

Tarja Olkinuora (LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri)  Felicitas Helsingistä kertoo videolla mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen. Lisäksi keskustellaan siitä, mitä tapahtuu Hedelmällisyysneuvolassa.