Ultraäänitutkimukset raskausaikana

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa varmistetaan, että raskaus on oikeassa paikassa kohdun sisällä. Tutkimuksessa todetaan sikiöiden lukumäärä sekä määritetään raskauden kesto.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus voidaan tehdään mieluiten raskausviikoilla 7-8, jolloin sikiön sydämen syke voidaan jo nähdä.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä emättimen kautta. Virtsarakon tulee olla tyhjä. Ultraäänitutkimuksen maksuun lisätään aikaperusteinen lääkärinpalkkio.

Niskapoimuultraäänitutkimus

Raskausviikoilla 11-13+6 voidaan mitata sikiön niskaturvotus ja varmistaan raskauden kesto ja laskettu aika sikiö pää-perämitan perustella. Tutkimus voidaan tehdä emättimen kautta tai vatsanpeitteiden päältä riippuen raskausviikoista.

Rakenneultraäänitutkimus

Raskausviikoilla 19–22 tehtävän rakenneultraäänitutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa sikiön vaikeat rakennepoikkeamat ja mahdollistaa jatkotutkimusten toteuttaminen ennen kuin raskaus on kestänyt 24 viikkoa. Tutkimuksessa katsotaan sikiöiden lukumäärä, vointi, kasvu, rakenteet, lapsiveden määrä sekä istukan sijainti ja rakenne. Näillä viikoilla tehtävässä rakenneseulonnassa mahdollisiin jatkotutkimuksiin, neuvontaan ja jatkotoimenpiteistä päättämiseen jää riittävästi aikaa.

Raskausviikon 24 jälkeen

Raskausviikon 24 jälkeen seurataan ultraäänitutkimuksin sikiön kasvua, vointia, istukan toimintaa, lapsiveden määrää ja kohdunkaulan pituutta. 

3d/4D-ultraäänitutkimus

3D-/4D- ultraäänitutkimus on kolmi- tai neliulotteinen ultraäänitutkimus. Tutkimuksella saadaan moniulotteinen kuva sikiön rakenteista, erityisesti sikiön pintarakenteista.

3D-/4D-ultraäänitutkimuksessa sikiötä voidaan tarkastella sekä edestä että takaa, jolloin nähdään muun muassa sikiön kasvonpiirteet, selkäranka sekä siihen mahdollisesti liittyvät rakenneviat tai kasvaimet.

Myös sikiön liikkeet nähdään kolmiulotteisesti. Kuvat ja liikkeet voidaan tallentaa kotikatselua varten Oma Mehiläinen-sovellukseen. 

3D-/4D-tutkimuksia voidaan tehdä tarvittaessa raskausviikolle 30 asti. Tutkimustulosten ja näkyvyyden kannalta parhaat viikot ultraäänitutkimuksen tekemiseen ovat kuitenkin raskausviikot 24–26. 

3D-/4D-ultraäänitutkimusta hyödynnetään toisinaan myös muissa gynekologisissa tutkimuksissa, sillä esimerkiksi kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet näkyvät sillä tavallista ultraäänilaitteistoa paremmin. 

Raskausviikon 21 jälkeen Kela-korvaus tulee itse hakea jälkikäteen.

Lue lisää 3D-/4D-ultraäänitutkimuksesta.

Kokemuksia raskausajan ultraäänitutkimuksistamme:

Pienen elämän alkutaipaleet (Henna Ilo)
Vauvakuvia 4D-ultrasta (Nata Salmela)