Ultraäänitutkimukset 3D- ja 4D-laitteella

Felicitas Mehiläisen raskauden seurantaan erikoistuneella lääkärillä eli perinatologilla on käytössään laadukas ultraäänilaite, jolla sikiöstä saadaan kolmiulotteista ja liikkuvaa kuvaa. Tällainen ultraäänilaite mahdollistaa myös tarkemman 2D-kuvan.

3D-/4D-ultraäänitutkimuksessa osa rakennepoikkeavuuksista voidaan nähdä perinteistä 2D-ultraäänitutkimusta tarkemmin ja luotettavammin. Tutkimuksessa sikiön sydän, aivot, kasvot, raajat, selkä ja vatsanpeitteet, saadaan tutkituksi varsin tarkasti.

Lääketieteellisen merkityksen ohella kolmiulotteinen ultraäänikuva lujittaa lapsen ja vanhempien suhdetta jo raskausaikana. 4D-ultraäänitutkimuksessa vauvan piirteet hahmottuvat tarkasti, mikäli kasvot ovat sopivassa kulmassa. Kokenut lääkäri saa 4D-ultraäänen avulla selville myös lapsen sukupuolen erittäin luotettavasti.

Varaa aikaa / Felicitas Helsinki

Varaa aikaa / Felicitas Oulu

Milloin 3D-/4D-ultraäänitutkimukseen?

3D-/4D-ultraäänitutkimukseen tullessa ei ole erityistä yläviikkorajaa, mutta raskauden ollessa pitkällä voi näkymä kohtuun kaventua tai olla rajallinen.

Ylipaino, lapsiveden määrä, sikiön hankala asento sekä etuseinään kiinnittynyt istukka voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin ultraäänitutkimuksen avulla kohtuun  pystytään näkemään.

Näkyvyyden kannalta parhaimpia raskausviikkoja tutkimuksen tekemiselle ovat raskausviikot 24–26, mutta tutkimus voidaan toteuttaa vielä 28-30 raskausviikon tienoilla.

3D-/4D-ultraäänitutkimukseen ei tarvita erillistä lähetettä. Kela-korvauksen edellytyksenä tulee olla selkeä lääketieteellinen syy. Kelakorvausta haetaan jälkikäteen. Jos tutkimuksessa havaitaan jotain poikkeavaa, ohjaa ultraäänitutkimuksen tehnyt lääkäri asiakkaan eteenpäin tarvittaviin jatkotutkimuksiin aina tapauskohtaisesti.

3D-/4D-ultraäänitutkimusta hyödynnetään toisinaan myös muissa gynekologisissa tutkimuksissa, sillä esimerkiksi kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet näkyvät sillä tavallista ultraäänilaitteistoa paremmin.

Varaa aikaa / Felicitas Helsinki

Varaa aikaa / Felicitas Oulu

Miten 3D-/4D-ultraäänitutkimus toimii?

3D-ultrassa hyödynnetään kolmiulotteista kuvaa. 4D-ultralla tarkoitetaan puolestaan liikkuvaa kuvaa, jonka pohjalla hyödynnetään 3D-kuvaa. Felicitas Mehiläisen 4D-ultraäänilaitteen kaksiulotteinen kuva on myös erittäin tarkka, sillä kuvantaminen tarvitsee pohjalle mahdollisimman laadukkaan 2D-kuvan.

4D-ultraäänilaite laskee ja mallintaa tietokoneen avulla pienistä vokseleista kolmiulotteisen kuvan. Vokseli on pieni tilavuusyksikkö ja tarkoittaa eri asiaa kuin pikseli, joka on monelle tuttu kaksiulotteisista kuvista puhuttaessa.

3D-/4D-kuvauksessa ultraäänilaitteen anturinpään moottori liikuttaa kuvakulmaa kolmeen suuntaan, mikä voi tuntua vatsalla pienenä värinänä. Moottorin liike saa ruudulla näkyvän kolmiulotteisen kuvan aikaan.

Ultraäänitutkimuksen kuvat ja liikkeet voidaan tallentaa kotikatselua varten. Ultraäänisessio voidaan myös tallentaa, ja tallenteen saa muistoksi muutaman euron veloitusta vastaan.

3D-/4D-ultraäänitutkimuksen hinta

4D-ultraäänitutkimuksen hintaan sisältyy perinatologin eli raskauteen ja synnytyksiin erikoistuneen gynekologin vastaanotto sekä ultraäänitutkimus. Raskaudenseurannan ultraäänitutkimus voidaan tehdä missä vain raskauden vaiheessa, kun raskaus on edennyt 21 raskausviikon yli.

4D-ultraäänitutkimuksen hinta on 327,60€, josta omavastuuosuudeksi jää 295,10€.

Katso tarkemmat tiedot hinnoittelusta hinnastosivulta

Lue lisää:
Hyvinvointivaikuttaja Oona Tolppanen Felicitaksen äitiysneuvolasta: ”4D-ultraäänitutkimus on niin mielenkiintoinen”
Somevaikuttaja Sissi Felicitas Mehiläisen 3D- ja 4D-ultraäänitutkimuksesta: ”Ultraäänikuvat kasvoista olivat aivan ihania”
Kokemustarina 4D-ultrasta
Lisätietoa raskausajan ultraäänitutkimuksista
Raskausajan äitiysfysioterapia