Felicitas Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora kirjoitti kirjeen perheen perustamisen ajankohtaa pohtivalle. Kirje on osa kirjoitussarjaa, jossa Felicitas Mehiläisen asiantuntijat kannustavat lukijaa pohtimaan omaa hedelmällisyyttä ja suhtautumista siihen.

Olisiko nyt oikea aika pohtia omaa hedelmällisyyttä?

Hei sinä, joka pohdit omaa hedelmällisyyttäsi. Olen tavannut kaltaisiasi asiakkaita useasti vastaanotollani. Vuodesta 1995 alkaen vastaanotolleni on saapunut hedelmällisyyden kysymysten äärelle pysähtyneitä ihmisiä. Felicitaksen hedelmällisyysneuvola perustettiin, jotta kaikille teille olisi paikka.

Toivetta omasta perheestä voi estää huoli selviytymisestä. Pärjäänkö, osaanko? Elämme kuitenkin maailmassa, jossa ei koskaan ennen ole ollut yhtä turvallista saada lapsia. Sanon näin koronaepidemiasta huolimatta.

Millä mielellä omaa hedelmällisyyttään kannattaisi siis tutkailla? Miten suunnitelmallisesti olisi hyvä toimia?

Tässä asiassa olet oman laivasi kippari. On kuitenkin asioita, jotka olisi hyvä tiedostaa. Kolmen kuukautiskierron jälkeen noin puolet raskautta yrittäneistä on raskaana – jos olosuhteet ovat hyvät. Melko usein raskaus ei kuitenkaan toiveista huolimatta ala. Silloin on hyvä käydä lääkärin kanssa läpi muutamia kysymyksiä. Millainen on kuukautiskierto, onko lähisuvussa hedelmällisyyden ongelmia? Onko sinulla itselläsi gynekologisia ongelmia tai muita sairauksia? Minkä ikäinen olet, miten voit?

Monen kohdalla hedelmällisyys voi alentua ilman selvää syytä. Luonnon edessä emme ole siis samalla viivalla. Käynti hedelmällisyysneuvolassa voi auttaa jäsentämään tilannetta.

Raskaudelle ei välttämättä tule täydellistä hetkeä. Mielestäni varsinaista ”vauvakuumetta” ei ainakaan kannata jäädä odottelemaan, jos lapsi on toiveissa jossain elämänvaiheessa. Moni havahtuu perhetoiveeseen vasta neljääkymmentä ikävuotta lähestyessään. Tässä vaiheessa raskaus ei ole enää kaikille saavutettavissa. Hedelmällisyyden kohdalla toivon, että jälkiviisaudelle jäisi mahdollisimman vähän tilaa ja hedelmällisyyden tilanne kartoitettaisiin jo aikaisessa vaiheessa.

Jos tarvitsee miettimisaikaa, yksi vaihtoehto voisi olla munasolujen ennakoiva pakastus, joka tulisi tehdä viimeistään 30–35-vuotiaana.

Hedelmällisyysterveys on mielestäni yksi terveydenhuollon tärkeimmistä prioriteeteista. Jos olet yksi niistä, joita raskaus mietityttää, tule vastaanotolle. Selvitetään tilanne yhdessä.

Tarja Olkinuora
Pitkän linjan gynekologi

Lue lisää hedelmällisyysneuvolastamme

Tarja Olkinuora kertoo videolla mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen ja mitä tapahtuu Hedelmällisyysneuvolassa.

Lue lisäksi:
Lapsettomuuslääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilän kirje 40-vuotiaana äidiksi haluavalle
Lapsettomuuslääkäri Piia Poikkeuksen kirje 30-vuotiaana äidiksi haluavalle

Tutustu myös #henkilökohtuisesti-kampanjaan

#Henkilökohtuisesti-kampanjan tarkoituksena on herätellä yleistä keskustelua ja tarjota vertaistukea mm. lapsettomuuteen, sukusolujen luovutukseen liittyen. Lisäksi #Henkilökohtuisesti-kampanjassa asiantuntijamme ja asiakkaamme kertovat omakohtaisia kokemuksia lapsettomuuteen, sukusolujen luovutukseen, raskauteen, äitiyteen ja niihin liittyviin palveluihin liittyen.