AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Asiantuntijakirjeet

Gynekologi Tarja Olkinuoran kirje hedelmällisyyttään pohtivalle

Felicitas Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora kirjoitti kirjeen perheen perustamisen ajankohtaa pohtivalle. Kirje on osa kirjoitussarjaa, jossa Felicitas Mehiläisen asiantuntijat kannustavat lukijaa pohtimaan omaa hedelmällisyyttä ja suhtautumista siihen.

Olisiko nyt oikea aika pohtia omaa hedelmällisyyttä?

Hei sinä, joka pohdit omaa hedelmällisyyttäsi. Olen tavannut kaltaisiasi asiakkaita useasti vastaanotollani. Vuodesta 1995 alkaen vastaanotolleni on saapunut hedelmällisyyden kysymysten äärelle pysähtyneitä ihmisiä. Felicitaksen hedelmällisyysneuvola perustettiin, jotta kaikille teille olisi paikka.

Toivetta omasta perheestä voi estää huoli selviytymisestä. Pärjäänkö, osaanko? Elämme kuitenkin maailmassa, jossa ei koskaan ennen ole ollut yhtä turvallista saada lapsia. Sanon näin koronaepidemiasta huolimatta.

Millä mielellä omaa hedelmällisyyttään kannattaisi siis tutkailla? Miten suunnitelmallisesti olisi hyvä toimia?

Tässä asiassa olet oman laivasi kippari. On kuitenkin asioita, jotka olisi hyvä tiedostaa. Kolmen kuukautiskierron jälkeen noin puolet raskautta yrittäneistä on raskaana – jos olosuhteet ovat hyvät. Melko usein raskaus ei kuitenkaan toiveista huolimatta ala. Silloin on hyvä käydä lääkärin kanssa läpi muutamia kysymyksiä. Millainen on kuukautiskierto, onko lähisuvussa hedelmällisyyden ongelmia? Onko sinulla itselläsi gynekologisia ongelmia tai muita sairauksia? Minkä ikäinen olet, miten voit?

Monen kohdalla hedelmällisyys voi alentua ilman selvää syytä. Luonnon edessä emme ole siis samalla viivalla. Käynti hedelmällisyysneuvolassa voi auttaa jäsentämään tilannetta.

Raskaudelle ei välttämättä tule täydellistä hetkeä. Mielestäni varsinaista ”vauvakuumetta” ei ainakaan kannata jäädä odottelemaan, jos lapsi on toiveissa jossain elämänvaiheessa. Moni havahtuu perhetoiveeseen vasta neljääkymmentä ikävuotta lähestyessään. Tässä vaiheessa raskaus ei ole enää kaikille saavutettavissa. Hedelmällisyyden kohdalla toivon, että jälkiviisaudelle jäisi mahdollisimman vähän tilaa ja hedelmällisyyden tilanne kartoitettaisiin jo aikaisessa vaiheessa.

Jos tarvitsee miettimisaikaa, yksi vaihtoehto voisi olla munasolujen ennakoiva pakastus, joka tulisi tehdä viimeistään 30–35-vuotiaana.

Hedelmällisyysterveys on mielestäni yksi terveydenhuollon tärkeimmistä prioriteeteista. Jos olet yksi niistä, joita raskaus mietityttää, tule vastaanotolle. Selvitetään tilanne yhdessä.

Tarja Olkinuora
Pitkän linjan gynekologi

Lue lisää hedelmällisyysneuvolastamme

Tarja Olkinuora kertoo videolla mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen ja mitä tapahtuu Hedelmällisyysneuvolassa.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.