AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Asiantuntijakirjeet

Lapsettomuuslääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilän kirje 40-vuotiaana äidiksi haluavalle

Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilä kirjoitti kirjeen 40-vuotiaana äidiksi haluavalle. Kirje on osa kirjoitussarjaa, jossa Felicitas Mehiläisen asiantuntijat kannustavat lukijaa pohtimaan omaa hedelmällisyyttä ja suhtautumista siihen.

Onko 40-vuotiaana liian myöhäistä miettiä hedelmällisyyttä?

Hei sinä 40-vuotiaana äidiksi haluava. Olet kenties vasta nyt ensi kertaa elämässäsi tilanteessa, jossa olet alkanut toivoa omia lapsia. Raskaaksi tuleminen voi tuntua taistelulta aikaa vastaan. Et kuitenkaan ole tilanteessa yksin. Moni ikätoverisi kamppailee saman henkisesti kuormittavan asian kanssa.

Pohdit, miten todennäköistä on, että lapsen saanti vielä onnistuu?

Naisen hedelmällisyys heikkenee iän myötä. Lapsettomuushoidoissa tulokset laskevat 35:n ikävuoden jälkeen, ja seuraava iso porras tulee 39:n vuoden iässä. Tämä johtuu siitä, että entistä harvempi munasolu on enää terve. Iän myötä myös erilaiset sukuelinsairaudet, kuten myoomat, endometrioosi ja polyypit lisääntyvät. Ne voivat haitata raskaaksi tulemista.

Ei kuitenkaan vielä kannata menettää toivoa. Todennäköisyys tulla raskaaksi toistetuilla koeputkihoidolla on 39–42-vuotiaana edelleen aika hyvä, mikäli perushormonit ovat normaalitasolla. Olemme pystyneet auttamaan myös yli 42-vuotiaita tulemaan raskaaksi. Nykyään on tapana suosittaa 40-vuotiaille suoraan koeputkihedelmöityshoitoa, sillä tässä vaiheessa suuri osa munasoluista on jo heikkolaatuisia. Kevyemmissä hoidoissa raskaustulokset jäävät alhaisiksi ja arvokasta aikaa kuluu hukkaan.

Hedelmällisyyden aleneminen ei ole vain naisia koskeva asia. Myös miehen spermassa tapahtuu heikkenemistä iän myötä. Vuosien varrella kromosomihäiriöisten siittiöiden suhteellinen määrä kasvaa.

Hyvä perusterveys edistää raskaaksi tuloa, ja esimerkiksi kroonisten sairauksien tulee olla hyvässä hoitotasapainossa. Nikotiinituotteiden ja alkoholin käyttö kannattaa pitää minimissä tai lopettaa niiden käyttö kokonaan. Monipuoliseen ruokavalioon tulee myös kiinnittää huomiota. Joskus raskauden alkamista haittaavat yksittäiset pikkutekijät. Kun ne hoidetaan kuntoon, alkaa raskaus välillä ilman hoitojakin.

Suositan tilaamaan ajan vastaanotolle, jotta tilanteesi voidaan selvittää tarkemmin. Ymmärrän, että sinua saattaa pelottaa ajatus siitä, että tutkimuksissa löytyykin jotain, minkä vuoksi raskaaksi tuleminen ei olekaan mahdollista. 40-vuotiaiden kohdalla on kuitenkin tärkeää päästä ripeästi eteenpäin, sillä tulokset ovat sitä parempia, mitä nopeammin etenemme.

Epätietoisuus on yleensä psyykkisesti kaikkein rasittavinta. Kuitenkin, kun tiedämme, missä mennään, on tulosten perusteella mahdollista miettiä eri vaihtoehtoja. Yleisimmin 40-vuotiaiden naisten kohdalla kyseeseen tulee hoito omilla sukusoluilla. Jos omien munasolujen laatu ei kuitenkaan ole enää tarpeeksi hyvä, voidaan keskustella hoidosta luovutetuilla munasoluilla. Jotkut päätyvät puolestaan adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen. Ja jotkut, käytyään läpi lapsettomuuskriisin, ovat tyytyväisiä elämäänsä sellaisenaan ilman lasta.

Taakse päin ei kannata katsoa ja murehtia, miksei jo aiemmin ole tullut mietittyä omaa hedelmällisyyttään. Kukaan ei pysty jälkikäteen asettumaan tilanteeseen, joka oli vuosia aiemmin ja huomioimaan kaikkia niitä asioita, jotka vaikuttivat sen aikaisiin valintoihin. Sen sijaan on henkisesti parempi katsoa eteenpäin ja olla asiassa nyt mahdollisimman aktiivinen.

Lapsettomuuslääkärin vastaanotolle voit aina tulla kartoittamaan tilanteen. Vastaanotolla saat tietoa siitä, missä mennään ja mitkä ovat mahdollisuudet tästä eteenpäin. Päätöksen hoitoon etenemisestä voi tehdä vasta, kun saa riittävästi tietoa eri mahdollisuuksista. Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolleni!

Tiina Hakala-Ala-Pietilä
Lapsettomuuslääkäri

Tiina Hakala-Ala-Pietilä kertoo videolla Felicitas Mehiläisen yksilöllisistä hedelmöityshoidoista.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.