AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Miten alkoholi, tupakka, vammat tai sairaudet vaikuttavat siittiöihin?

Tunnetuimmat ja tutkituimmat siittiöihin vaikuttavat tekijät ovat tupakka ja alkoholi. Tupakka heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja ulkonäköä. Alkoholi voi vähentää siittiöiden muodostusta ja tupakan lailla heikentää niiden laatua. Raskautta yritettäessä kannattaakin lopettaa tupakanpoltto ja alkoholin nauttiminen. Pieni alkoholimäärä (korkeintaan lasi viiniä tai pullo keskiolutta) ei näyttäisi olevan haitallinen. Siemennesteen laatuun vaikuttavat alkoholin ja tupakan lisäksi perussairaudet,

Tunnetuimmat ja tutkituimmat siittiöihin vaikuttavat tekijät ovat tupakka ja alkoholi. Tupakka heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja ulkonäköä. Alkoholi voi vähentää siittiöiden muodostusta ja tupakan lailla heikentää niiden laatua. Raskautta yritettäessä kannattaakin lopettaa tupakanpoltto ja alkoholin nauttiminen. Pieni alkoholimäärä (korkeintaan lasi viiniä tai pullo keskiolutta) ei näyttäisi olevan haitallinen.

Siemennesteen laatuun vaikuttavat alkoholin ja tupakan lisäksi perussairaudet, lääkitykset, tupakointi, alkoholi, huumeet, ympäristön myrkyt ja anaboliset steroidit. Sairastettu vaikea klamydiatulehdus voi aiheuttaa siementiehyiden tukkeutumisen. Sikotautiin liittynyt kivestulehdus voi tuhota kiveskudosta ja siittiötuotanto heikkenee. Kiveksiin kohdistuneet vammat tai leikkaukset voivat vaurioittaa kiveskudosta samoin seurauksin.

Kiveksen suonikohju tai laskeutumaton kives heikentää siittiötuotantoa leikkauksenkin jälkeen. Edellä mainittuihin tilanteisiin voi liittyä myös siittiövasta-aineiden muodostumista. Ne puolestaan heikentävät siittöiden liikkumista.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä