Felicitas Mehiläisen kätilö ja IVF-hoitaja Nina Harjunen kirjoitti kirjeen niille, jotka tarvitsevat apua tai tukea synnytyspelkoon liittyen. Kirje on osa kirjoitussarjaa, jossa Felicitas Mehiläisen asiantuntijat kannustavat lukijaa pohtimaan omaa hedelmällisyyttään ja suhtautumistaan siihen.

Aiheuttaako lähestyvä tai jo koettu synnytys hämmennystä tai pelkoa?

Hei sinä joka mietit tulevaa synnytystäsi tai podet pelkoa synnytykseen liittyen. Pohditko synnytyksen eri vaiheita, erilaisia kivunlievitykseen liittyviä vaihtoehtoja tai synnytystilanteeseen liittyviä muita ajatuksia ja toiveita? Voi myös olla, että olet jo synnyttänyt ja haluat käydä synnytystäsi läpi yhdessä ammattilaisen kanssa.

Synnytys on jokaisen raskaana olevan ja myös raskaaksi haluavan naisen ja puolison ajatuksissa. Synnytys on elämän suurimpia ja elämän mullistavimpia kokemuksia, ja on selvää että se mietityttää ja luo erilaisia mielikuvia ja toisinaan jopa pelkoa.

Lisäksi sosiaalinen media tulvii tietoa, kuvia ja videoita synnytykseen liittyen, ja myös erilaiset synnytykseen liittyvät tarinat kiertävät sosiaalisessa mediassa ja lähipiirissä, jotka osaltaan voivat lisätä hämmennystä, pelkoa ja ahdistusta.

Et ole yksin. Raskaana olevista noin 5-10 % miettii, jännittää ja pelkää synnytystä niin paljon, että se haittaa normaalia arkea. Synnytyspelko on hyvin yleistä ja sitä voidaan hoitaa.

Synnytykseen liittyvää pelkoa voidaan hoitaa keskustelun avulla ja huolehtimalla riittävästä tiedonsaannista. Me Felicitas Mehiläisen asiantuntijat olemme täällä sinua varten auttamassa ja tukemassa kaikkiin synnytyksiin liittyviin kysymyksiin.

Voimme yhdessä suunnitella synnytystäsi etukäteen yksilöllisesti tai käydä läpi synnytyskokemustasi.

Synnytyspelkokäynnille kannattaa tulla mahdollisimman varhain, jotta aikaa jää riittävästi pelon hoitamiseen. Käyntikertoja vastaanotolle voi kertyä juuri niin monta kuin sinä tarvitset. Usein jo yksi käynti riittää selventämään asioita.

Kätilönä olen hoitanut synnytyksiä ja synnytyspelkopotilaita yli 20 vuoden ajan. Minulta voit aina kysyä synnyttämiseen liittyvistä asioista. Otan sinut tai teidät lämmöllä vastaan ja autan parhaani mukaan.

Nina Harjunen
Kätilö ja IVF-hoitaja

Artikkelin asiantuntijana Felicitas Mehiläisen kätilö ja IVF-hoitaja Nina Harjunen.

Varaa aika synnytyspelkovastaanotolle Felicitas Helsingin toimipisteelle soittamalla numeroon 010 414 6650 (0,0835 e/puhelu + 0,1669 e/min).

Lue lisää synnytyspelosta ja synnytyspelon hoidosta

Lue lisäksi asiakaskokemuksia:
Äitiysfysioterapia auttoi Minnaa luottamaan omaan kehoon raskausaikana
Hyvinvointivaikuttaja Oona Tolppanen äitiysneuvolasta: ”Olen entistä luottavaisemmin mielin”
Minnan kokemus: ”Synnytysvalmennus on synnyttäjän lisäksi tärkeä myös puolisolle tai tukihenkilölle”

Tutustu myös #henkilökohtuisesti -kampanjaan

#Henkilökohtuisesti-kampanjan tarkoituksena on herätellä yleistä keskustelua ja tarjota vertaistukea mm. lapsettomuuteen, sukusolujen luovutukseen liittyen. Lisäksi #Henkilökohtuisesti-kampanjassa asiantuntijamme ja asiakkaamme kertovat omakohtaisia kokemuksia lapsettomuuteen, sukusolujen luovutukseen, raskauteen, äitiyteen ja niihin liittyviin palveluihin liittyen.