Munasolujen luovutus

Munasolun luovutus voi mahdollistaa lapsen saamisen lapsettomalle pariskunnalle, naisparille tai itselliselle naiselle. Munasolun luovuttajaksi sopii 22–35-vuotias perusterve nainen, jonka suvussa ei ole tiedossa vakavia periytyviä sairauksia. 

Ota yhteyttä

Miten munasolun luovuttaminen tapahtuu? 

Ota yhteyttä Felicitas Mehiläiseen, jos olet kiinnostunut munasolujen luovuttamisesta. Puhelu tai ensimmäinen käynti ohjataan asiaan perehtyneelle hoitajalle, jolta saat tietoa sukusolujen luovuttamiseen liittyvästä prosessista ja hoidosta. 

Mikäli sukusolujen luovutus tuntuu oikealta, varataan sinulle aika Felicitas Mehiläisen lääkärille. Lääkärin vastaanotolla selvitetään omia ja suvun terveystietoja, tehdään gynekologinen tutkimus ja kerrotaan hoidosta sekä sen riskeistä ja sivuoireista. Käynnillä otetaan sukusolujen luovutusprosessin edellyttämät virtsa- ja verinäytteet. Näytteistä tehdään infektiokokeet muun muassa klamydian, HIV:n ja hepatiitin varalta sekä tehdään kromosomimääritys. 

Munasolujen luovutus hoitoprosessina vastaa koeputkihedelmöityshoitoa (IVF) munasolujen keräykseen asti. Keräyksessä saadut munasolut hedelmöitetään ja siirretään jakautuneena alkiona vastaanottajalle. Kipua ei tarvitse pelätä, sillä toimenpiteen aikana saa aina tarvittaessa hyvän kipulääkityksen. Hormonihoidon ja munasolujen keräyksen jälkeen suosittelemme jälkitarkastuskäyntiä klinikassamme 3–5 viikon kuluttua munasolujen keräyksestä.

Hormonaalinen ehkäisy ei ole este munasolujen luovuttamiselle. Usein munasolujen luovuttajalla on itsellään omia lapsia, mutta omat lapset eivät ole edellytys luovuttamiselle. Psykologin keskustelulla varmistetaan, että luovuttaja on saanut mahdollisuuden miettiä riittävästi lahjoituksen antamiseen liittyviä kysymyksiä ja tuntemuksia sekä halukkuutta sitoutua hoitoon. Kaikkiaan luovuttaja käy Felicitas Mehiläisellä 7–8 kertaa luovutuksen aikana.

Kenelle luovutetut solut menevät?

Suomessa tehdään vuosittain yli 14 000 lapsettomuushoitoa. Noin 15 prosenttia hoidoista tehdään luovutetuilla siittiöillä tai munasoluilla. Usein luovutettuja sukusoluja päätyvät käyttämään henkilöt, joilla on jo pitkään kestäneet lapsettomuushoidot takanaan. Tuloksettomat koeputkihedelmöityshoidot tai keskenmenot voivat johtua omien sukusolujen toimintahäiriöstä, jolloin onnistuneen raskauden aikaansaamiseksi tarvitaan luovutettuja sukusoluja. Joskus perheenlisäystä toivovan naisen omat munasarjat on jouduttu poistamaan tai ne eivät pysty lainkaan tuottamaan munasoluja. 

Luovuttajat ilmoitetaan luovutusrekisteriin

Luovuttajaksi ryhtyvän on suostuttava siihen, että hänen henkilötietonsa annetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ylläpitämään luovutusrekisteriin. Hedelmöityshoitolain perusteella luovuttajan henkilötiedot voidaan luovuttaa hoidon tuloksena syntyneelle henkilölle hänen täytettyään 18 vuotta, mikäli henkilö niitä pyytää. Luovuttajalla ei ole juridisia velvoitteita syntyvää lasta kohtaan. Hyväksytylle luovuttajalle maksetaan korvaus tekemästään sukusolulahjoituksesta. 

Lue tarina: Inka luovutti munasolujaan auttaakseen lapsettomuudesta kärsiviä

Ota yhteyttä

Mikäli olet kiinnostunut selvittämään, olisiko sinusta luovuttajaksi, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Valitse toimipisteeksi sinua lähinnä oleva klinikka. Voit halutessasi myös soittaa sinua lähinnä olevalle klinikalle.

  • Valitse toimipiste