AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Miten minä saan lapsia? Perheen perustamisen monet polut ja pohdinnat 

Perheen perustaminen on yksi elämän suurista päätöksistä. Polku vanhemmaksi on yhtä ainutlaatuinen kuin jokainen yksilö tai pari. Päätökseen vaikuttavat esimerkiksi henkilökohtaiset arvot, elämäntilanne ja terveys sekä odotukset ja suhteet, kuten perheen, ystävien ja yhteisön näkemykset. Kysymyksiä voi herätä siitä, millainen minä olisin vanhempana tai miten vanhemmuus muuttaisi minua. Joskus seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden pohdinnat ovat tärkeässä roolissa asian tarkastelussa, toisinaan taas moninaiset perhemuotoon liittyvät kysymykset. 

Haluanko minä vanhemmaksi ja miten?

On tärkeää muistaa, että lopullinen päätös on henkilökohtainen ja sen tulisi perustua siihen, mikä tuntuu oikealta juuri sinulle ja mahdolliselle kumppanillesi. 

Mikäli pohdit, olisiko lapsi toivottu osa elämääsi tai haluat edetä raskaustoiveen kanssa, on tapoja monia. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa hedelmöityshoidot monissa erilaisissa perhemalleissa. Vanhempia lain mukaan voi olla enintään kaksi mutta huoltajia voi olla useampia. 

Me tuemme sinua kaikissa näissä pohdinnoissa ja tarjoamme asiantuntevaa neuvontaa ja tukea matkallasi kohti oman näköistä vanhemmuutta tai sen harkintaa. Ota yhteyttä, niin tarkastellaan yhdessä eri vaihtoehtoja. 

Hedelmöityshoidot ja perhemuodot 

Hedelmöityshoitojen avulla voimme tukea monenlaisia perheitä tärkeässä toiveessa saada lapsi. Hedelmöityshoidot voivat sisältää inseminaatiohoitoja tai koeputkihedelmöityshoitoja (IVF), joko omia tai luovutettuja sukusoluja käyttäen. 

Suomessa hedelmöityshoitoja voidaan lain mukaan tehdä itsellisille naisille, transmiehille, naispareille sekä heteropareille. Myös kumppanuusvanhempien hoidot ovat sallittuja. Perhemuodot voivat olla moninaisia. Miehille tilanne on monimutkaisempi, sillä he eivät voi Suomessa saada hedelmöityshoitoja, mutta he voivat harkita muita vaihtoehtoja, kuten adoptiota.   

Jokainen perhe on ainutlaatuinen, ja me kunnioitamme jokaisen perheen toiveita ja tarpeita. 

Seksuaalisuuden pohdinta 

Seksuaalisuus on osa ihmisen perusolemusta ja vaikuttaa syvästi jokaisen elämään ja identiteettiin. Seksuaalinen suuntautuminen – olipa se hetero-, homo-, bi-, panseksuaalisuus tai muu – on henkilökohtainen ja voi muotoutua ajan myötä. Seksuaalisuuden pohdinta voi herättää kysymyksiä siitä, miten perustaa perhe, joka kunnioittaa ja heijastaa omaa seksuaalista identiteettiä. Tämä voi tarkoittaa myös pohdintaa siitä, miten ja milloin avata keskusteluja seksuaalisuudesta tulevien lasten kanssa. On tärkeää, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi seksuaalisuutensa kanssa, myös perhettä perustaessa. 

Sukupuolisuuden pohdinta 

Sukupuoli-identiteetti on yhtä lailla keskeinen osa ihmisen itsetuntemusta ja voi vaikuttaa moniin elämänvalintoihin, kuten perheen perustamiseen. Sukupuoli voi olla moninaisempi käsite kuin perinteinen mies-nais-jaottelu, ja se voi sisältää trans-, non-binary- tai muun sukupuoli-identiteetin. Sukupuolisuuden pohdinta voi herättää kysymyksiä siitä, miten vanhemmuus mahdollistuu tai miten oma sukupuoli-identiteetti vaikuttaa vanhemmuuteen ja miten lapselle välitetään ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Pidämme tärkeänä sukupuoli-identiteettien tunnustamista ja kunnioittamista, jotta jokainen voi elää ja perustaa perheen omana itsenään. 

Lastenhankinnan ajankohdan päättäminen 

Lasten hankkimisen ajoitus on yksilöllinen ja usein monimutkainen päätös. Se voi riippua monista tekijöistä, kuten esimerkiksi urasta, taloudellisesta tilanteesta, henkilökohtaisesta valmiudesta tai parisuhteen dynamiikasta. Ajatus vanhemmuudesta voi olla innostava unelma, mutta se voi samalla myös pelottaa ja herättää ristiriitoja. On tärkeää, että voit keskustella näistä seikoista avoimesti ja rehellisesti, jotta voit itse tai voitte yhdessä kumppanisi kanssa päättää parhaasta ajankohdasta perheenlisäykselle. 

Autamme sinua omannäköisellä polullasi

Unelma vanhemmuudesta, sen harkinta tai päätös tavoitella tätä unelmaa tai elää ilman lapsia on aina jokaisen oma päätös. Me olemme sitoutuneet auttamaan sinua ja perhettäsi löytämään parhaan tavan saavuttaa tämä unelma tai tehdä päätös, joka on oikea juuri sinulle tai teille.