Tiesitkö, että jopa 20 prosenttia alle 50-vuotiaista naisista on tahattomasti lapseton ja 15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon? Samaan aikaan 15 prosenttia alle 34-vuotiaista on valinnut lapsettoman elämän.

 

Lapseton voi olla omasta tahdostaan tai tahtomattaan. Siksi se on aina henkilökohtainen asia.

Hedelmällisyysterveys ja lapsenhankinnan ajankohdan valinta puhututtavat niin mediassa, sukujuhlissa kuin politiikassakin. Usein keskustelusta unohtuu, miten valtavan määrän tunteita lapsettomuus aiheena sisältää. Pahimmassa tapauksessa harmitonkin kysely lasten hankinnasta voi jättää lähtemättömät ja syvät arvet.

Henkilökohtuisesti-kampanjan avulla herätetään yleistä keskustelua ja tarjotaan vertaistukea niille, joille lapsettomuus on ajankohtainen tai oma kokemus. Millaisia kokemuksia ovat läpikäyneet Sara ja Essi perustaessaan perhettä? Miksi Inka päätti luovuttaa munasoluja? Entä millaisia ajatuksia lapsettomuudesta kärsineet Sari ja Mikko joutuivat kohtaamaan?

 

On jokaisen oma päätös, haluaako lapsettomuudesta puhua vai ei. Se, mitä toisen kohdussa tapahtuu tai ei tapahdu, on jokaisen henkilökohtainen – henkilökohtuinen asia. Siksi on meidän kaikkien vastuulla muistaa, että lapsettomuudesta saa kertoa mutta ei kysellä.

Teeman ympärillä ovat kirjoittaneet tunnetut vaikuttajat:

Sinäkin voit olla  mukana levittämässä tärkeää viestiä käyttämällä sosiaalisessa mediassa #henkilökohtuisesti  -tunnistetta.

#henkilökohtuisesti