AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Asiakaskokemukset

Asiakkaan kokemus 4D-utraäänitutkimuksesta

Kannattaako 4D-ultraäänitutkimus? Millaisia odotuksia ennen 4D-ultraa voi olla mielessä? Lue Felicitas Mehiläisen asiakkaan kokemustarina siitä, mitä 4D-ultrassa tapahtuu.

Miksi 4D-ultraäänitutkimukseen?

”Varasin ajan Felicitas Mehiläisen 4D-ultraäänitutkimukseen raskausviikolle 29 (28+5). Kaksi aiempaa raskauden seurantaan liittyvää ultrakäyntiä olivat hoituneet kunnallisella puolella, eli rakenneultrakin oli jo koettu. Raskaus oli edennyt kaikin puolin normaalisti, eikä kunnallisessa/omassa neuvolassani olisi ollut näillä näkymin enää tiedossa lisää ultraäänitutkimuksia.

Ultratutkimusten vähäinen määrä normaalisti etenevän raskauden seurannassa oli jäänyt vaivaamaan itseäni. Esikoista odottaessa jo muutenkin moni asia jatkuvasti mietityttää, joten tuntui tärkeältä päästä vielä kerran tarkistamaan, onko kohdussa kaikki varmasti hyvin – lisäksi vielä viimeisimmän teknologian avulla. Päällimmäisenä mielessäni pyöri kuitenkin jatkuvasti ajatus siitä, että onhan pienellä varmasti kaikki hyvin.

Ennakko-odotukset ennen 4D-ultraa

Ennen 4D-ultraa mietin, mikä ero on 3D- ja  4D-ultrilla. Sain tietää jo aikaa varatessani, että 4D-ultra on kolmiulotteiseen näkymään perustuva ultraäänitutkimus, johon sisältyy liikkuvaa kuvaa. Liike on siis ultraäänitutkimuksen kolmiulotteisuuteen lisättynä neljäs ulottuvuus, mikä selittää 4D-nimityksen.

Etukäteen jännitin, miten ultraus lopulta onnistuu raskauden ollessa miltei 30:nnella raskausviikolla, sillä istukka on kiinnittynyt juurikin keskelle kohdun etuseinämää. Mietin, näkisikö kohtuun sittenkään kunnolla. Olin nimittäin kuullut, että etuseinään kiinnittynyt istukka saattaa hankaloittaa ultraäänitutkimuksen tekemistä. Samalla mietin, näkisikö 4D-ultrassa sittenkin sellaista, mitä en ehkä olisikaan halunnut vielä tietää.

Uteliaisuus kuitenkin voitti. Ultraäänitutkimuksen varattuani olin tyytyväinen siihen, että pääsisimme puolisoni kanssa ottamaan entistä tarkemmin selvää kohdussa kasvavasta sikiöstä – pienestä lapsestamme.

4D ultra

Kuvassa 3D-ultraäänikuva, jossa vauvan kasvonpiirteet erottautuvat.

Mitä 4D-ultrassa selvisi?

Ennen ultraäänitutkimuksen aloitusta vastaanotolla kartoitettiin neuvolakortin ja keskustelun avulla raskauden eteneminen. 4D-ultraäänitutkimuksen alussa ei heti keskitytty vain sikiöön, vaan aluksi katsottiin myös kohdunsuun tilanne, mikä oli todella mukava lisä, sillä sitäkään ei oltu viikkoihin tarkistettu.

4D-ultratutkimuksen alkupuolelta lähtien jouduin pidättelemään liikutuksen kyyneliä, sillä vaikka istukka olikin kohdun etuseinässä, oli meidän pienen vauvamme asento sellainen, että myös hänen kasvonsa erottuivat ruudulla ja kuvissa. Otsa rutussa hän siellä nukkui, niin liikuttavaa! Puolisoni sanoi, että nenä on selvästi minun nenäni.

Vaikka alun perin kasvojen tai piirteiden näkeminen ei ollut pääsyy ultraäänitutkimukseen hakeutumiseen, oli se silti todella liikuttavaa ja aivan ihana lisä koko ultraäänitutkimukseen. Tuntui siltä, että kolmiulotteinen näkymä teki vauvasta konkreettisemman ja myös todellisemman myös puolisoni silmissä.

Lääkäri kävi tutkimuksen aikana sikiön rakenteita systemaattisesti läpi. Myös lapsiveden ja napanuoran napasuonten määrä tarkistettiin mielestäni paljon tarkemmin kuin ne oli tarkistettu varsinaisessa rakenneultrassa. Tuntui siltä, että koko 4D-ultrauksen aikana tuli paljon uutta tietoa, vaikka olin pitänyt perinteistä rakenneultraakin kattavana. Lisäksi 4D-kuvista ymmärsi itse paljon enemmän kuin aiemman neuvolan 2D-ultratutkimuksen aikana.

Oli myös hienoa saada tarkka kokoarvio ja lisäksi vahvistus sille, että olimme odottamassa pientä poikaa. Koko tutkimus eteni hyvin järjestelmällisesti. Jos jokin mietitytti, saimme siihen aina vastauksen. Lopuksi, kun kokonaisarvio ultraäänitutkimuksesta oli se, että odotamme aivan normaalisti kehittyvää pientä poikaa, liikutuin niin, etten voinut enää pidätellä onnenkyyneleitä.

Tutkimus tallennettiin meille, eli saimme kotiin oman DVD:n, jota emme ole vielä toistaiseksi katsoneet. Uskon, että myöhemmässä vaiheessa se tulee vielä katsottua. Lisäksi mukaan tarttui myös monta kuvaa ja kattava selvitys tutkimuksesta. Onnistuin jännitykseltäni nauttimaan raskaudesta ja odotusajasta enemmän 4D-ultran ansiosta.

4D ultra

Kuvassa 2D-näkymän kautta tehty napanuoran flow-tutkimus (normaali).

Suosittelisitko 4D-ultraa?

Suosittelen 4D-ultraääntä erityisesti etenkin jostain syystä epävarmuutta kokeville ensiodottajille, sillä ainakin omalla kohdallani tutkimus lisäsi mielenrauhaa ja tietoa siitä, miten vauva kohdussa voi. Olen stressaajaluonne, eli jos jokin vaikuttaa epäselvältä, jää se minua vaivaamaan. 4D-ultran jälkeen ainakin raskauden suhteen asiat selkiintyivät, vaikka kyse olikin lähinnä ylimääräisestä rakenneultrasta. Koin 4D-ultran positiivisena kokemuksena.

Erityisesti, jos olisi ollut aiemmin tunne, että jokin saattaisikin olla vialla, olisi ultratutkimuksesta varmasti ollut vieläkin enemmän hyötyä. Omalla kohdallani huoli raskauden normaalista etenemisestä oli lähinnä yleinen, eikä varsinaista tai erityistä nimettävää huolenaihetta ollut.

Minulle jäi myös tunne, että jos jokin olisikin ollut poikkeavaa, olisi se kerrottu selvästi ja siten, että olisimme saaneet kokeneelta lääkäriltä asiantuntevat ohjeet mahdollisia jatkotutkimuksia varten.”

Tuleva pienen pojan äiti, 31 vuotta

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.