AJANVARAUS
Siirry sisältöön
Asiakaskokemukset

Aleksi halusi mahdollistaa lapsettomalle perheen luovuttamalla siittiösoluja

Päälle parikymppinen Aleksi* luovutti spermaa, koska hän halusi mahdollistaa perheen perustamisen jollekin, jolle se ei ehkä muuten olisi mahdollista. Päätös luovuttaa muille omia sukusoluja syntyi luontevasti ja myös luovuttaminen kävi helposti.

Ajatus tahattomasta lapsettomuudesta tuntui traagiselta

“Päätös sperman luovuttajaksi ryhtymisestä ei vaatinut erityistä pohdintaa, sillä ajatus tuntui alusta asti luontevalta”, Aleksi kertoo.

Aleksi halusi luovuttaa sukusoluja, jotta hän voisi auttaa lapsetonta perustamaan perheen. Luovutettuja sukusoluja käytetään pariskuntien, naisparien sekä yksin lasta haluavien naisten hedelmöityshoidoissa ja luovuttajalla on mahdollisuus vaikuttaa saajaryhmään.

“Tiedän, että haluaisin joskus itsekin olla isä ja perheellinen. Sen vuoksi ajatus siitä, että joku haluaisi perheen, mutta jää siitä paitsi, tuntuu traagiselta.”

Aleksi muutti hiljattain opiskelupaikkakunnalle, missä Felicitaksen toimipiste oli kätevästi lähellä. Niinpä hän ajatteli, että nyt olisi oiva tilaisuus ryhtyä sukusoluluovuttajaksi.

“Felicitakseen oli helppo ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä ja siitähän se prosessi sitten käynnistyi”, Aleksi kertoo.

Puolessa vuodessa sukusoluluovuttajaksi

Sperman luovuttajan tulee olla 22–40-vuotias perusterve mies, jonka tiedossa ei ole vakavia suvussa periytyviä sairauksia. Luovuttamisprosessi ensimmäisestä yhteydenotosta ja hoitajan tapaamisesta valmiiseen sukusolulahjoitukseen kestää kokonaisuudessaan reilut puoli vuotta.

Aleksilla siemennesteen luovuttamisessa ovat enää jäljellä viimeisestä luovutuskerrasta puolen vuoden päästä tehtävät verikokeet. Jos kaikki on kunnossa koepakastuksen ja -sulatuksen sekä verikokeiden jälkeen, sukusolulahjoitus on valmis käytettäväksi. Luovutuskertoja on ollut syksyn aikana useita, mutta Aleksin mukaan ne on voinut sopia joustavasti omien aikataulujen mukaan. Koko luovuttamisprosessi on sujunut hyvin Felicitaksen ammattilaisten kanssa.

“He osaavat neuvoa, jos mieleen tulee mitään kysyttävää tai jokin asia aiheuttaa epäröintiä”, Aleksi kertoo.

Lisätietoa sperman luovuttamisesta

Tieto luovuttajapulasta ja pitkistä jonoista tuli yllätyksenä

Luovutetut sukusolut ovat monelle lapsettomalle ainoa vaihtoehto saada lapsi, mutta niiden huono saatavuus rajoittaa tehtävien hedelmöityshoitojen määrää. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylläpitämän hedelmöityshoitorekisterin mukaan vuonna 2019 Suomessa oli vain 139 uutta siittiöiden luovuttajaa. Siittiöiden luovuttajista onkin jatkuvasti suuri pula ja luovutetuilla sukusoluilla tehtäviin hedelmällisyyshoitoihin joutuu jonottamaan pitkään. Aleksille tämä tieto tuli yllätyksenä.

“En totta puhuen edes tiennyt pitkistä jonotusajoista tai siittiöiden luovuttajien vähyydestä ennen kuin aloin itse niiden luovuttajaksi.”

Vaikka Aleksi on käynyt lapsettomuusklinikalla syksyn aikana varsin monta kertaa, hän ei ole kertonut vierailuistaan vielä kenellekään.

“Olen päättänyt, että otan sperman luovuttamisen esille aikaisintaan sitten, kun puolen vuoden jälkeen tehtävät testit on läpäisty ja sukusoluja voidaan käyttää.”

Vanhemmuuden mahdollistaminen motivoi luovuttamaan

Hedelmöityshoitolain perusteella henkilöllä, joka on syntynyt luovutetuista sukusoluista, on täysi-ikäisenä oikeus saada tietoonsa luovuttajan henkilöllisyys. Mahdollinen yhteydenotto ei kuitenkaan jännitä Aleksia.

“Jos tällainen henkilö joskus ottaa minuun yhteyttä, hänelle on varmaankin isompi kynnys tavata minut kuin toisinpäin. Näin ainakin uskon tällä hetkellä”, Aleksi miettii.

Lapsettomuusklinikalla käyminen on saanut Aleksin arvostamaan sitä, ettei hänen tarvitse murehtia omaa hedelmällisyyttään. Siemennesteen luovuttaminen on myös avannut nuoren miehen silmät lapsettomuuden ja vuosien yrittämisen aiheuttamalle surulle ja kivulle.

“En ollut ennen sperman luovuttamista ikinä miettinyt asiaa siltä kannalta, että joillain ihmisillä on oikeasti vaikeaa tai jopa mahdotonta saada lapsia”, Aleksi kertoo.

Aleksin mukaan parikymppisenä sinkkumiehenä voi olla vaikea hahmottaa, että hänelle itselleen niin pieni teko kuin siemennesteen luovuttaminen voi mahdollistaa jollekin toiselle vuosien yrittämisen jälkeen perheen. Niinpä Aleksi keskittyykin ajattelemaan auttamisen halua.

“Ajattelen sperman luovuttamista lähinnä vain siltä kannalta, että olisi kiva itsekin olla joskus faija – on aika kiva ajatus, jos voi mahdollistaa sen myös jollekulle muulle.”

*haastateltavan nimi muutettu

Kiinnostuitko sperman luovuttamisesta? Jätä yhteystietosi


Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.