AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Voivatko kovat kuukautiskivut kertoa lapsettomuuden syystä?

Voivat, mutta aina niillä ei ole lapsettomuuden kanssa mitään tekemistä. Kovia kuukautiskipuja voi esiintyä jo kuukautisten alkamisesta lähtien, eivätkä ne sinänsä aiheuta lapsettomuutta. Kuukautiskierrot ovat normaaleja ja ovulaatio tapahtuu normaalisti. Kivuliaiden kuukautisten ajatellaan johtuvan kohdun suuremmasta supistusherkkyydestä kuukautisten aikana. Sen sijaan jos kuukautiset ovat vähitellen muuttuneet kivuliaammiksi ja vaivat vain pahenevat,

Voivat, mutta aina niillä ei ole lapsettomuuden kanssa mitään tekemistä. Kovia kuukautiskipuja voi esiintyä jo kuukautisten alkamisesta lähtien, eivätkä ne sinänsä aiheuta lapsettomuutta. Kuukautiskierrot ovat normaaleja ja ovulaatio tapahtuu normaalisti. Kivuliaiden kuukautisten ajatellaan johtuvan kohdun suuremmasta supistusherkkyydestä kuukautisten aikana.

Sen sijaan jos kuukautiset ovat vähitellen muuttuneet kivuliaammiksi ja vaivat vain pahenevat, on syytä epäillä endometrioosia eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatautia. Se aiheuttaa lapsettomuutta ja lisäksi usein yhdyntäkipuja ja vatsakipuja. Endometrioosin oireisiin liittyy usein myös tiputteluvuotoa ja kipuja jo ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Endometrioosia esiintyy yleisimmin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä