AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Miten lapsettomuus voi vaikuttaa parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen?

Suurinta osaa yhdessä koettu kriisi lähentää ja parisuhde lujittuu entisestään. Toisaalta lapsettomuus voi nostaa vanhat ongelmat esiin ja aiheuttaa uusia. Jokainen pari on omanlaisensa – lisäksi naiset ja miehet luontaisesti reagoivat eri tavoin. Nainen voi esimerkiksi kokea, että mies on välinpitämätön vetäytyessään parisuhteessa sivummalle. Kuitenkin mies vain yrittää välttää avuttomuuden tunteen siitä,

Suurinta osaa yhdessä koettu kriisi lähentää ja parisuhde lujittuu entisestään. Toisaalta lapsettomuus voi nostaa vanhat ongelmat esiin ja aiheuttaa uusia. Jokainen pari on omanlaisensa – lisäksi naiset ja miehet luontaisesti reagoivat eri tavoin. Nainen voi esimerkiksi kokea, että mies on välinpitämätön vetäytyessään parisuhteessa sivummalle. Kuitenkin mies vain yrittää välttää avuttomuuden tunteen siitä, ettei voi poistaa lapsettomuutta eikä kumppanin tuskaa.

Lapsettomuus on yksityinen asia, joten siitä puhuminen ulkopuolisille, jopa omalle kumppanille, voi olla vaikeaa. Parisuhde voi kärsiä puhumisen tai puhumattomuuden pelosta.

Parisuhdeongelmat ovat tavallisia, kun lapsettomuuden syy on todettu vain toisessa osapuolessa. Normaali pettymyksen ja kiukun tunteiden käsittely hankaloituu. Tässä tilanteessa toinen voi jopa kehottaa kumppaniaan hakeutumaan uuteen parisuhteeseen, jotta edes tämä saisi lapsen.

Seksuaalisuus on ihmiselämän herkkä alue, johon erilaiset vaikeudet helposti heijastuvat. Seksi saattaa muistuttaa lapsettomuudesta. Seksin päätavoitteeksi voi nousta raskauden alkuun saattaminen, jolloin seksuaaliset tunteet ja hellyys jäävät taka-alalle. Vaikka raskaus alkaisikin lapsettomuushoitojen ansiosta, jotkut saattavat surra sitä, että he eivät keskenään rakastelemalla voineet luoda uutta elämää.

Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikoiden terapeuttien kanssa voitte pohtia, miten käsitellä lapsettomuutta parisuhteessa, kuinka tukea puolisoa ja millaisia tapoja teillä kummallakin on käsitellä asiaa. Jo muutama keskustelu voi tarjota tärkeitä näkökulmia. Jos taakkaa ei jaeta, se jää toisen yksin kannettavaksi.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Tukea ja neuvontaa-sivulta löydät lisätietoa terapiapalveluihin liittyen. Asiantuntijat-sivulta löydät puolestaan lisätietoa Felicitaksen terapeuteista.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.