AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Mitkä tekijät vaikuttavat yleisesti siittiöiden ja sperman laatuun?

Siittiöiden määrää, muodostumista ja toimintaa heikentävät esimerkiksi tietyt kemikaalit, lääkkeet, nautintoaineet ja elämäntavat. Kiireestä johtuvalla stressillä voi myös olla ohimenevä, hedelmällisyyttä alentava vaikutus. Säännöllinen tupakointi heikentää siittiöiden määrää ja laatua. Ne tupakoivat miehet, joilla on jo alun perin heikkolaatuinen sperma, näyttäisivät olevan herkkiä tupakan aiheuttamalle siittiöiden laadun heikkenemiselle.

Siittiöiden määrää, muodostumista ja toimintaa heikentävät esimerkiksi tietyt kemikaalit, lääkkeet, nautintoaineet ja elämäntavat. Kiireestä johtuvalla stressillä voi myös olla ohimenevä, hedelmällisyyttä alentava vaikutus.

Säännöllinen tupakointi heikentää siittiöiden määrää ja laatua. Ne tupakoivat miehet, joilla on jo alun perin heikkolaatuinen sperma, näyttäisivät olevan herkkiä tupakan aiheuttamalle siittiöiden laadun heikkenemiselle. Runsaan alkoholinkäytön on todettu aiheuttavan häiriöitä kiveksen siittiönmuodostuksessa.

Siittiöiden hedelmöityskykyyn haitallisesti vaikuttavat lääkkeet tulee vaihtaa turvallisiin. Anaboliset steroidit, joita jotkut kehonrakentajat käyttävät, heikentävät siittiönmuodostusta ja johtavat jopa täydelliseen siittiökatoon.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä