AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Miten miehestä johtuviin lapsettomuushoitoihin pitää valmistautua?

Miehen hedelmällisyyttä huonontavista tekijöistä tärkeimpiä ovat tupakanpoltto, alkoholi, stressi ja ylipaino. Tupakointi vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, sekä heikentää siittiöiden laatua. Myös hedelmöityshoitojen tulokset ovat heikompia, kun mies tupakoi säännöllisesti. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin vähentäen sitä kautta siittiöiden tuotantoa. Voimakkaaseen, pitkään jatkuneeseen stressiin liittyy monia hormonaalisia muutoksia, jotka muuttavat aineenvaihduntaa.

Miehen hedelmällisyyttä huonontavista tekijöistä tärkeimpiä ovat tupakanpoltto, alkoholi, stressi ja ylipaino. Tupakointi vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, sekä heikentää siittiöiden laatua. Myös hedelmöityshoitojen tulokset ovat heikompia, kun mies tupakoi säännöllisesti. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin vähentäen sitä kautta siittiöiden tuotantoa. Voimakkaaseen, pitkään jatkuneeseen stressiin liittyy monia hormonaalisia muutoksia, jotka muuttavat aineenvaihduntaa. Siten pitkään jatkunut stressi voi heikentää siittiöiden tuotantoa. Ylipainoisilla miehillä runsas rasvakudos muodostaa ylimääräistä estrogeenia, mikä puolestaan voi jarruttaa siittiöiden tuotantoa.

Muutoksia elintapoihin

Suosituksena on tupakoimattomuus, korkeintaan kohtuullinen alkoholinkäyttö, normaalipaino sekä voimakkaan henkisen ja fyysisen stressin välttäminen. On myös tärkeää kertoa lääkärille käytössä olevista lääkkeistä, koska tietyt lääkeaineet voivat heikentää hedelmällisyyttä. Oman ryhmänsä muodostavat kehonrakennuksessa käytettävät anaboliset steroidit, jotka hyvin voimakkaasti ja pitkäaikaisesti jarruttavat kivesten siittiönmuodostusta.

Pienikin tilanteen koheneminen voi riittää

Jo pieni siittiöiden määrän ja laadun koheneminen voi parantaa hedelmöityshoidon onnistumismahdollisuutta. Vaikka siittiöiden alentunut määrä tai laatu vaatisi mikroinjektiohoidon (ICSI), kannattaa hoitoon valmistautua elintapojaan tarkastamalla. Osassa siittiöitä voi olla vaurioita, jotka johtavat heikompaan hedelmöityskykyyn. Korjaavia hoitoja kehitetään, ja eräs näistä on antioksidanttihoito (E- ja C-vitamiinilisä), joilla on saatu joissain tapauksissa lupaavia tuloksia. Siemennesteen muodostumista ajatellen muutoksia on odotettavissa sekä elintapojen muutoksissa että korjaavissa hoidoissa aikaisintaan 2-3 kuukauden kuluessa.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä