AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Mitä siemennesteanalyysi kertoo hedelmällisyydestä?

Lapsettomuuden syyt löytyvät noin puolella pariskunnista kokonaan tai osittain miehen puolelta. Sperma-analyysi on tärkeä perustutkimus, joka tehdään yleensä lapsettomuustutkimusten alkuvaiheessa. Miehen hedelmällisyyden kannalta on oleellista, että siemennesteessä on riittävästi normaalimuotoisia ja hyvin liikkuvia siittiöitä, jotta ne jaksavat uida emättimestä munanjohtimeen, missä hedelmöittyminen tapahtuu. Siemennestettä silmämääräisesti tarkastellen ei voi tietää, onko siinä siittiöitä,

Lapsettomuuden syyt löytyvät noin puolella pariskunnista kokonaan tai osittain miehen puolelta. Sperma-analyysi on tärkeä perustutkimus, joka tehdään yleensä lapsettomuustutkimusten alkuvaiheessa.

Miehen hedelmällisyyden kannalta on oleellista, että siemennesteessä on riittävästi normaalimuotoisia ja hyvin liikkuvia siittiöitä, jotta ne jaksavat uida emättimestä munanjohtimeen, missä hedelmöittyminen tapahtuu. Siemennestettä silmämääräisesti tarkastellen ei voi tietää, onko siinä siittiöitä, joten sperma-analyysi on tarvittava tutkimus. Yhdyntöjen onnistuminen ja siemensyöksy emättimeen, on myös edellytys raskaudelle.

Siemennesteen laatu määritetään siittiöiden lukumäärän, liikkuvuuden ja muodon perusteella. Siemennesteanalyysissä selviää myös spermassa mahdollisesti esiintyvä piilevä tulehdus. Jos siemennesteanalyysin tulos on poikkeava, tutkimus pitää kontrolloida 2–3 viikon kuluttua.

Sperma-analyysin lausunto antaa lapsettomuuslääkärille vihjeitä siihen, miten edetä tutkimuksissa ja hoidossa. Siittiöiden DNA-testillä voidaan tarvittaessa tarkentaa sperma-analyysissa saatuja tuloksia.

Heikentyneen siemennesteen tausta jää usein vaille selitystä ja näin ollen parantavaa hoitoa ei ole, mutta hedelmöityshoitojen kuten inseminaation, koeputkihedelmöityksen (IVF) tai mikrohedelmöityksen (ICSI) avulla saadaan hyviä raskaustuloksia.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä