AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Mikä on lämpotilan vaikutus siittöihin?

Kivesten toimintaan ja siittiöiden muodostukseen vaikuttaa myös lämpötila. On tärkeää, että kivespussit eivät ole ihan kiinni kehossa, jotta niiden lämpötila pysyy pari astetta kehon muuta lämpötilaa alhaisempana. Jos pidät jatkuvasti tiukkoja alushousuja ja työskentelet kovin lämpimässä ympäristössä, siittiöt voivat kärsiä. Samoin on todettu, että kannettavan tietokoneen jatkuva pitäminen sylissä aiheuttaa lämpöstressin siittiöille.

Kivesten toimintaan ja siittiöiden muodostukseen vaikuttaa myös lämpötila. On tärkeää, että kivespussit eivät ole ihan kiinni kehossa, jotta niiden lämpötila pysyy pari astetta kehon muuta lämpötilaa alhaisempana.

Jos pidät jatkuvasti tiukkoja alushousuja ja työskentelet kovin lämpimässä ympäristössä, siittiöt voivat kärsiä. Samoin on todettu, että kannettavan tietokoneen jatkuva pitäminen sylissä aiheuttaa lämpöstressin siittiöille.

Kun lämpöaltistus poistuu, siittiöiden muodostus palautuu jälleen normaaliksi. Tämä kestää noin kolme kuukautta, jonka jälkeen uusi siittiöerä on muodostunut kiveksissä.

Kivespussin lämpötila voi tilapäisesti kohota, jos mies istuu pitkiä aikoja tai käyttää tiukkoja vaatteita. Samoin tietokoneen pitäminen sylissä voi nostaa kivespussin lämpötilaa. Tilapäinen lämmönnousu aiheuttaa siittiöiden DNA:n pilkkoutumista, mikä vaikeuttaa raskauden alkamista. Kivespussin lämpösäätely toimii kuitenkin sen verran tehokkaasti, ettei saunominen muutaman kerran viikossa näytä vaikuttavan haitallisesti miehen hedelmällisyyteen.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä