AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön

Mieheni on kova saunomaan. Voiko se olla osasyy lapsettomuuteemme?

Suomessa saunomisen vaikutusta siittiönmuodostukseen on tutkittu paljon. Vaikka siittiöiden tuotanto on yhteydessä lämpötilaan, pari kertaa viikossa saunomisen ei ole todettu vähentävän siittiöiden määrää tai sperman laatua. Innokas saunominen ei myöskään aiheuta merkittäviä muutoksia miesten testosteroni- tai aivolisäkehormonitasoissa. Kiveksen keskilämpötila vaihtelee 33 ja 34,5 celsiusasteen välillä eli se on noin 3,5–4,5 celsiusastetta alhaisempi kuin peräsuolesta mitattu lämpötila.

Suomessa saunomisen vaikutusta siittiönmuodostukseen on tutkittu paljon. Vaikka siittiöiden tuotanto on yhteydessä lämpötilaan, pari kertaa viikossa saunomisen ei ole todettu vähentävän siittiöiden määrää tai sperman laatua. Innokas saunominen ei myöskään aiheuta merkittäviä muutoksia miesten testosteroni- tai aivolisäkehormonitasoissa.

Kiveksen keskilämpötila vaihtelee 33 ja 34,5 celsiusasteen välillä eli se on noin 3,5–4,5 celsiusastetta alhaisempi kuin peräsuolesta mitattu lämpötila. Kivespussin ihon lämpötila on vielä 0,5–1,0 celsiusastetta alhaisempi kuin kiveksen lämpötila. Näin iho toimii hyvänä jäähdytysjärjestelmänä.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä