Päivitetty 10.1.2022

Miten toimimme klinikalla vallitsevan koronatilanteen aikana?

Vallitsevan koronatilanteen aikana pyrimme suojaamaan klinikan potilaita ja henkilökuntaa sekä turvaamaan hoitojen jatkumisen klinikalla

 • Ethän saavu klinikalle, mikäli sinulla on vähäisiäkään infektio-oireita.
 • Pesethän ja desinfioithan kätesi klinikalle saapuessasi.
 • Odotusaulassa pidetään vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 • Suojauduthan kasvomaskilla odotusaulassa ja vastaanotolla. Myös koko henkilökunta käyttää kasvomaskia.
 • Halutessasi vastaanotto on mahdollista toteuttaa myös etävideovastaanottona tai puhelimitse – näin voit aloittaa lapsettomuuden selvittelyt ja tehdä hoitosuunnitelman lääkärin kanssa esimerkiksi kotoa käsin.
 • Emme kättele pandemian aikana.
 • Ulkomailta palatessasi ole yhteydessä klinikkaan ennen sinne saapumistasi.

Miten koronavirus vaikuttaa hedelmöityshoitoihin ja raskauteen?

Ennen hoidon aloitusta sekä sen aikana arvioidaan koronavirusinfektion mahdollisuus

 • Mikäli olet sairastunut koronavirusinfektioon sopiviin oireisiin, ota yhteys Felicitakseen. Hoitava lääkäri kirjoittaa tarvittaessa lähetteen koronavirustestaukseen. Samoin, jos lähipiirissäsi on epäily koronavirusinfektiosta/olet ollut kontaktissa infektio-oireisen kanssa, informoi siitä hoitavaa lääkäriä/hoitajaa.
 • Jokaisella hoitoon liittyvällä käynnillä tiedustelemme mahdollisesta koronavirusaltistuksesta sekä -oireista.
 • Infektio-oireisen hoito voidaan joutua keskeyttämään.
 • Kaikki potilaat saavat ennen hoitoa luettavaksi COVID-19-tiedotteen viruksen vaikutuksista hedelmöityshoitoihin ja raskauteen ja hoitojen toteuttaminen pandemian aikana käydään läpi yhdessä lääkärisi kanssa.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella:

Vakavan koronavirusinfektion riski on raskaana olevilla suurempi. Riski kasvaa, jos odottavalla äidillä on muitakin vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä, kuten huomattava ylipaino.

Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada laskimotukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon.

Koronaviruksen leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronainfektio on kasvanut. THL suosittelee sen vuoksi koronarokotetta kaikille raskaana oleville.

Koronarokote, raskaus ja hedelmöityshoidot

Noudatamme toiminnassamme viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen suosituksia (THL, ESHRE). Ohjeita päivitetään, kun tutkittua tietoa ja käyttökokemusta kertyy lisää. 

Rokotteita pidetään yleensä turvallisina raskauden aikana, jos ne eivät sisällä eläviä viruksia. Uudet mRNA-koronarokotteet eivät sisällä eläviä viruksia eivätkä edes niiden osia, mutta niitä ei ole vielä systemaattisesti tutkittu raskaana olevilla naisilla.  

Suosittelemme rokotteen ottamista ennen hedelmöityshoitoja tai jos rokotevuoro osuu hoitojen aikaan, olemme suositelleet vähintään kahden vuorokauden varoaikaa rokotteen ja alkion siirron väliseksi ajaksi. 

Rokotteen ottaminen ei ole edellytys lapsettomuushoitojen toteuttamiselle.  

Vastaanotto on mahdollista toteuttaa myös etävideovastaanottona tai puhelimitse, näin voit aloittaa lapsettomuuden selvittelyt ja tehdä hoitosuunnitelman lääkärin kanssa esimerkiksi kotoa käsin. Lisätietoa etävideovastaanotosta.

Alla olevista linkeistä löydät ajankohtaista tietoa ja ohjeita koronaviruspandemiaan liittyen.

Toimintaohjeet koronaviruspandemian aikana vastaanotolle tuleville – näin vältämme tartuntoja toimipisteissämme
Sopivatko koronarokotteet kaikille? (THL)