Päivitetty 27.1.2021

Miten toimimme klinikalla koronaviruspandemian aikana?

COVID-19 -pandemian nostaessa päätään Suomessa olemme päivittäneet toimintaohjeitamme Felicitaksessa.
Pyrimme suojaamaan klinikan potilaita ja henkilökuntaa sekä turvaamaan hoitojen jatkumisen klinikalla

 • Ethän saavu klinikalle, mikäli sinulla on vähäisiäkään infektio-oireita.
 • Pesethän ja desinfioithan kätesi klinikalle saapuessasi.
 • Odotusaulassa pidetään vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 • Toivomme, että suojaudut kasvomaskilla odotusaulassa ja vastaanotolla. Myös koko henkilökunta käyttää kasvomaskia.
 • Halutessasi vastaanotto on mahdollista toteuttaa myös etävideovastaanottona tai puhelimitse – näin voit aloittaa lapsettomuuden selvittelyt ja tehdä hoitosuunnitelman lääkärin kanssa esimerkiksi kotoa käsin.
 • Emme kättele pandemian aikana.
 • Pyydämme saapumaan vastaanotolle yksin, ellei kyse ole ensikäynnistä. Valitettavasti lapset eivät voi saapua klinikalle pandemian aikana.
 • Ulkomailta palatessasi ole yhteydessä klinikkaan ennen sinne saapumistasi.

Miten koronavirus (COVID-19) vaikuttaa hedelmöityshoitoihin ja raskauteen?

Ennen hoidon aloitusta sekä sen aikana arvioidaan koronavirusinfektion mahdollisuus

  • Mikäli olet sairastanut COVID-19-infektioon sopiviin oireisiin, ota yhteys Felicitakseen. Hoitava lääkäri kirjoittaa tarvittaessa lähetteen COVID-19-testaukseen. Samoin, jos lähipiirissäsi on epäily COVID-19-infektiosta/olet ollut kontaktissa infektio-oireisen kanssa, informoi siitä hoitavaa lääkäriä/hoitajaa.
  • Jokaisella hoitoon liittyvällä käynnillä tiedustelemme mahdollisesta COVID-19-altistuksesta sekä -oireista.
  • Infektio-oireisen hoito voidaan joutua keskeyttämään.
  • Kaikki potilaat saavat ennen hoitoa luettavaksi COVID-19-tiedotteen viruksen vaikutuksista hedelmöityshoitoihin ja raskauteen ja hoitojen toteuttaminen pandemian aikana käydään läpi yhdessä lääkärisi kanssa.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella:

 • Raskaus ei näytä altistavan COVID-19-infektiolle.
 • Viruksen siirtyminen sikiöön on harvinaista.
 • Suurimmalla osalla raskaana olevista taudinkuva on lievä. Riskiryhmiin kuuluvien taudinkuva voi olla vakava myös raskaana olevilla ja silloin hoitojen aloittamista on hyvä harkita tarkoin.

Koronarokote ja raskaus/hedelmöityshoidot

Noudatamme toiminnassamme viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen suosituksia (THL, ESHRE). Ohjeita päivitetään, kun tutkittua tietoa ja käyttökokemusta kertyy lisää.

Rokotteita pidetään yleensä turvallisina raskauden aikana, jos ne eivät sisällä eläviä viruksia. Uudet mRNA-koronarokotteet eivät sisällä eläviä viruksia eivätkä edes niiden osia, mutta niitä ei ole vielä systemaattisesti tutkittu raskaana olevilla naisilla

Hoitava lääkäri voi harkintansa perusteella suositella mRNA-rokotteen ottamista raskaana olevalle siinä tapauksessa, että henkilö haluaa rokotteen ja kuuluu perussairautensa takia koronaviruksen riskiryhmään tai hänellä on merkittävä riski altistua virukselle esimerkiksi työssään.

Raskauden aikana annettu koronavirusrokotus ei ole aihe erityiseen huoleen eikä tarkempiin sikiötutkimuksiin. Raskaana olevien vähäisestä tutkimuksesta huolimatta ei ole syytä olettaa, että rokote aiheuttaisi haittaa raskaudelle tai sikiölle.

mRNA-koronarokotteen voi ottaa imetyksen aikana. Rokotteen sisältämä mRNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon.

Tutkimustietoa Covid-19 rokotteen vaikutuksista munasoluihin, siittiöihin, alkion kiinnittymiseen tai raskauden alkuvaiheisiin ei ole. Naisille, jotka kuuluvat vaikean Covid-taudin riskiryhmiin, suositellaan rokotusta ennen raskausyritystä. Koeputkihoidon stimulaatio tai alkionsiirto suositellaan tehtäväksi aikaisintaan muutama päivä toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotteen ottaminen ei ole edellytys lapsettomuushoitojen toteuttamiselle. Mahdollisen raskaudenaikaisen rokottamisen tulee perustua yksilökohtaiseen arvioon. ESHREn (12.1.21) ohjeessa mainitaan vaihtoehtona myös varovaisempi 2kk:n varoaika rokotteen jälkeen ennen raskausyritystä, mutta kotimainen THL:n ohje (21.1.21) ei tätä enää mainitse.

Toimintaohjeet koronaviruspandemian aikana vastaanotolle tuleville – näin vältämme tartuntoja toimipisteissämme

Vastaanotto on mahdollista toteuttaa myös etävideovastaanottona tai puhelimitse, näin voit aloittaa lapsettomuuden selvittelyt ja tehdä hoitosuunnitelman lääkärin kanssa esimerkiksi kotoa käsin.

Lue lisää etävideovastaanotoista

Alla olevista linkeistä löydät ajankohtaista tietoa ja ohjeita koronaviruspandemiaan liittyen.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta