AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Lapsettomuushoitoihin ja hedelmällisyyteen liittyvää sanasto

Lapsettomuuden sanasto

Lapsettomuushoitoihin ja hedelmällisyyteen liittyy roppakaupalla lääketieteellisiä termejä sekä lyhenteitä ja kirjainyhdisteitä, jotka kuulostavat alkuun vierailta.

Lapsettomuuden ja hedelmällisyyden sanastoa

Tästä sanastosta löydät yleisimmät lapsettomuuteen, hedelmällisyyteen, lapsettomuuteen ja raskauteen liittyvät termit ja lyhenteet auki selitettynä.

AFC

(eng. Antral Follicle Count). Munasarjoissa olevien pienten, ns. antraalisten, eli tietyssä munarakkulan kehitysvaiheessa olevien munarakkuloiden, määrän laskeminen ultraäänitutkimuksen avulla. Tätä tutkimusta käytetään arvioitaessa, kuinka paljon munasarjojen toiminnallista reserviä on jäljellä.

Agonistihoito

IVF-hoidossa käytettävä ns. pitkä hormonistimulaatio. Hoidossa stimuloidaan gonadotropiinihormoneilla munasarjoja kypsyttämään useita munasoluja kerrallaan. Agonistihoidossa GNRH-agonistilääke aloitetaan noin kahta viikkoa ennen stimulaatiota ja tämän avulla vaimennetaan munasarjan oma toiminta väliaikaisesti. Gonadotropiinistimulaation pituus vaihtelee yksilöllisesti. Munasolut kerätään stimulaation jälkeen munasolupunktiossa.

AH

Alkionkuoren avaus, ZD/ Zona drilling (eng. assisted hatching). Ennen alkionsiirtoa alkionkuoreen tehdään pieni aukko, jos epäillään, että alkionkuoren rakenne saattaa vaikuttaa haitallisesti alkion kiinnittymiseen kohtuun.

AID

Luovuttajan siittiöillä tehty inseminaatio (Artificiell insemination of donor). Joskus raskauden alkuun saattamiseen tarvitaan luovuttajan siittiöitä. AID tarkoittaa luovutussiittiöiden viemistä kohtuonteloon ovulaation ajankohtana.

AIH

Pariskunnan omilla siittiöillä tehty inseminaatio (Artificiell insemination of Husband, vrt. IUI / AID). Siinä pestyt siittiöt viedään kohtuonteloon katetrin avulla ovulaation ajankohtana.

Ajoitettu yhdyntä

Munasolu on hedelmöityskykyinen vain noin vuorokauden ajan irtoamisen jälkeen. Ajoitettu yhdyntä tarkoittaa yhdynnän ajoitusta mahdollisimman lähelle munasolun irtoamisen ajankohtaa.

Alkio

Hedelmöitynyt ja jo useammaksi soluksi jakautunut munasolu, joka kiinnittyy rakkulavaiheessa kohdun seinämään. Varhaisessa raskausvaiheessa, noin viikolle kahdeksan asti, puhutaan alkiosta, sen jälkeen sikiöstä.

Alkion kuori

(eng. zona pelluzida) Kehittyvää munasolua / alkiota suojaava solukkokerros

Alkion siirto

Elimistön ulkopuolella kasvatetun alkion siirtäminen kohtuun.

Amenorrea

Kuukautiskierron häiriö, jossa kuukautiset puuttuvat.

AMH

Anti-Mullerian hormoni. Aikuisilla naisilla tietyssä kehitysvaiheessa olevien munarakkuloiden granuloosasolut erittävät AMH-hormonia. Tämän määritystä käytetään arvioitaessa, kuinka paljon munasarjojen toiminnallista reserviä on jäljellä.

Ampulli

Nestetäytteinen pullo, jonka sisällä on lääkeannos.

Antagonistihoito

IVF-hoidossa käytettävä ns. lyhyt hormonistimulaatio. Hoidossa stimuloidaan gonadotropiinihormoneilla munasarjoja kypsyttämään useita munasoluja kerrallaan. Antagonistihoito alkaa suoraan munasarjojen stimulaatiolla ja GNRH-antagonistilääke Gonadotropiinistimulaation pituus vaihtelee yksilöllisesti. Munasolut kerätään stimulaation jälkeen munasolupunktiossa (kts. MUNASOLUJEN KERÄYS, OPU, PUNKTIO).

Aspermia

Siemensyöksyssä ei tule siemennestettä.

Astenozoospermia

Siemennesteen siittiöiden liikkuvuus on alentunut.

Azoospermia

Siemennesteessä ei ole siittiöitä

Biokemiallinen raskaus

Kemiallisessa raskaudessa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt hetkellisesti kohtuun ja saa aikaan raskaustestin muuttumisen positiiviseksi. Kuukautisvuoto alkaa kuitenkin muutaman päivän myöhässä.

Blastokysti

Alkionkehityksen vaihe, alkiorakkula. Viiden tai kuuden päivän ikäinen alkio, jossa erottuu kaksi solulinjaa; sisäsolumassa (icm, inner cell mass) ja ulompi kerros eli trofoektodermi sekä nesteen täyttämä blastoseeleontelo. Sisäsolumassasta syntyy varsinainen alkio ja trofoektodermin soluista syntyy istukka. Osassa hedelmöityshoitoja alkioille tehdään ns. pitkä viljely eli niitä viljellään blastokystivaiheeseen asti.

Blastomeeri

Yksittäinen solu alkiossa.

DHEA

(Dihydroepiandrosteroni) Lisämunuaisen kuoren erittämä hormoni. Hormonia käytetään munasolujen laadun parantamiseksi tai heikentyneen munasarjavasteen kohentamiseksi sellaisilla potilailla, joilla munasarjojen vaste on heikentynyt.

DNA

DNA on nukleiinihappo (deoksiribonukleiinihappo), joka sisältää solun geneettisen materiaalin.

DNA-fragmentaatiotutkimus

DNAn fragmentaatiotutkimuksessa tutkitaan siittiöiden DNA:n pilkkoutumisen astetta. Jos yli 30 prosentissa siittiöistä on pilkkoutunutta DNA:ta, sen on todettu vaikuttavan haitallisesti raskauden alkamista ja keskenmenojen lisääntymiseen.

Endometrioosi

Limakalvon sirottumatauti. Endometrioosipotilaalla kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella ja aiheuttaa kudokseen tulehdusta. Pesäkkeitä voi olla esimerkiksi munasarjojen pinnalla tai emättimessä. Endometrioosi saattaa aiheuttaa lapsettomuutta.

Endometrium

Kohdun limakalvo.

Ennakoiva munasolujen pakastus

Munasoluja voidaan tallettaa kylmäsäilytykseen, jos on lääketieteellisesti syytä epäillä, että munasolujen laatu on jo liikaa heikentynyt silloin, kun lapsenhankinta tulisi ajankohtaiseksi. Joskus myös elämäntilanne voi olla sellainen, että munasolujen tallettaminen on tarpeellista.

Epididymis

Lisäkives.

Esituma

(eng. pronucleus). Hedelmöittyneessä munasolussa näkyy kaksi tumaa, joista toinen on peräisin naiselta ja toinen mieheltä.

Follikkeli

Munasarjassa oleva munarakkula, jossa munasolu kasvaa ja kehittyy.

Follikkeliultraäänitutkimus

Tutkimuksessa seurataan kehittyvien follikkelien kasvua ja määrää hoidon jatkosuunnitelmaa varten.

Fragmentti

Mikroskoopilla tarkasteltaessa alkioissa voidaan nähdä solun ulkoisia rypälemäisiä rakenteita, jotka eivät ole soluja. Alkioiden fragmentoituminen on yksi alkioiden laadun mittari.

FSH

Follikkelia stimuloiva hormoni, follitropiini on aivolisäkkeen hormoni, joka säätelee sukupuolirauhasten toimintaa. FSH edistää kuukautiskierron munarakkulan kasvua ja lisää munarakkulan hormonien eritystä. Miehillä FSH ohjaa siittiöiden tuotantoa. FSH:n määritystä käytetään naisilla munasarjojen toiminnan mittarina. FSH nousee munasarjatoiminnan hiipuessa. Valmisteena FSH:a käytetään naisilla munasolun irtoamishäiriöissä tai useiden munarakkuloiden kypsyttämiseen IVF:ssä. Joskus FSH:a voidaan käyttää miehillä siittiötuotannon aikaansaamiseksi, kun todetaan pienentyneitä hormonipitoisuuksia.

Geeni

(perintötekijä) DNA-juosteen osa, joka sisältää ohjeen valkuaisaineen muodostumiselle.

GNRH

(Gondotropin releasing hormone). Aivojen hypotalamuksesta erittyvä hormoni, joka stimuloi gonadotropiinihormonien eritystä aivolisäkkeestä. Gonadotropiinihormonit (FSH ja LH) ovat puolestaan sukupuolirauhasten toiminnan tärkeimpiä säätelijöitä.

Gonadotropiinit

FSH ja LH. Aivolisäkkeen erittämiä hormoneita, jotka säätelevät sukurauhasten toimintaa.

HCG

Istukan gonadotropiini. Tämä hormoni määritetään, kun halutaan todeta raskauden alkaminen tai seurata raskauden kulkua.

Hedelmöittyminen

Siittiön ja munasolun yhdistyminen, uuden yksilön kehittymisen varhaisvaihe.

HSSG

Hysterosalpingosonografia, munanjohtimien aukiolotutkimus ja kohtuontelon ultraääniavusteinen kuvantamismenetelmä.

Hypospermia

Siemennesteen tilavuus on normaalia pienempi.

Hysteroskopia

Kohdun tähystys. Hysteroskopian yhteydessä voidaan myös poistaa kohtuontelossa olevat raskautta estävät muutokset, kuten myomat eli lihaskasvaimet tai polyypit.

ICSI

(eng. Intra-Cytoplasmic Sperm Injection) ICSI:ssä yksittäinen siittiö viedään munasolun sisään ohuen pipetin avulla. Tätä hoitomuotoa käytetään, jos siemennesteessä ei ole tarpeeksi hyvänlaatuisia siittiöitä perinteistä koeputkihedelmöitystä (IVF) varten tai jos hedelmöitymistä ei tapahtu, vaikka siittiöiden määrä ja laatu olisivatkin riittäviä.

Implantaatio

Alkio kiinnittyminen kohtuun.

Inkubaattori

Soluviljelykaappi, jossa kaasupitoisuus, lämpötila ja kosteus on optimoitu alkioiden viljelemiseen.

Inseminaatio (IUI, intrauteriininen inseminaatio)

Inseminaatio (eng. Intra Uterine Insemination.) Lapsettomuuden hoitomuoto, jossa pestyt siittiöt (kts. SIEMENNESTEEN PESU) viedään katetrilla kohtuonteloon. Inseminaatiossa voidaan käyttää pariskunnan omia tai luovuttajan siittiöitä (kts. AIH tai AID).

Irrotuspistos

Hedelmöityshoidon yhteydessä annettava HCG-hormonia (human coriongonadotropin) sisältävä pistos, joka saa aikaan munasolujen irtoamisen munasarjasta.

IVF

(koeputkihedelmöitys, eng. In Vitro Fertilization). Munasolujen hedelmöittäminen maljalla.

IVM

In vitro maturaatio. Munasolujen kypsyttäminen elimistön ulkopulella soluviljelymaljalla.

Karyotyyppi

Kromosomien lukumäärä ja rakenne.

Keltarauhanen

Ovulaation jälkeen puhjenneen munarakkulan soluista syntyy keltarauhanen. Keltarauhasesta erittyy estrogeenejä ja progesteronia. Ne valmistavat kohdun limakalvoa vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun.

Kierron kartta

Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään, onko munasarjan toiminnassa poikkeavuutta, irtoaako munasolu ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Tämä selviää verinäytteillä kierron eri vaiheissa. Munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänellä.

Kiveksen ONB

Kiveksen ohutneulanäyte; kiveksestä otetaan kudospala tutkittavaksi ohuen neulan avulla. Tutkimusta käytetään lapsettomuustutkimuksissa ja IVF-hoidoissa, mikäli siemennesteestä ei löydy siittiöitä.

Kives

Miehen sukupuolirauhanen. Kivekset tuottavat siittiöitä ja mieshormoneja, eli androgeeneja.

Klinefelterin oireyhtymä

Miehen kromosomipoikkeavuus, jossa miehellä on ylimääräinen X-kromosomi, karyotyyppi 47, XXY. Maailman yleisin sukupuolikromosomien poikkeavuus. Klinefelterin oireyhtymässä siittiötuotannon häiriö aiheuttaa lapsettomuutta.

Lapsettomuus

Tahattoman lapsettomuuden määritelmän mukaisesti lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskaus ei ole alkanut yhden vuoden yrittämisen jälkeen.

Laskeutumattomat kivekset

Kivekset muodostuvat vatsaontelon sisällä ja laskeutuvat yleensä nivuskanavia pitkin kivespussiin. Joskus kivekset eivät laskeudu itsestään, jolloin käytetään leikkaushoitoa. Laskeutumattomat kivekset voivat selittää miehen siemennesteen heikentynyttä laatua ja hedelmällisyyden laskua.

LH

Lutropiini. Aivolisäkkeestä erittyvä hormoni, joka säätelee sukusolujen kypsymistä ja hormonituotantoa munasoluissa ja kiveksissä.

LH-piikki/-huippu

Estrogeenin aikaansaama LH-tason nousu, jonka seurauksena munasolu irtoaa (ovuloituu)

LH-testi

LH-testin avulla voidaan määrittää ovulaation ajankohta. Ovulaatiotesti muuttuu positiiviseksi noin vuorokautta ennen munasolun irtoamista, kun LH-hormonin pitoisuus veressä nousee. Lapsettomuustutkimuksien aikana lh-testiä käytetään kuukautiskierron kartoituksen aikana. Lapsettomuushoidoissa ovulaation ajankohdan määritystä käytetään esimerkiksi inseminaatiohoidon ja pakastetun alkionsiirron oikean ajankohdan valinnassa.

Luovutetut sukusolut

Luovutettuja sukusoluja (siittiöitä, munasoluja tai molempia) voidaan käyttää silloin, kun omia sukusoluja ei ole tai ne eivät toimi.

Monitumaisuus

Mikroskoopilla tarkasteltaessa alkion yksittäisessä solussa nähdään enemmän kuin yksi tuma.

Morfologia

Munasolun/siittiön/alkion ulkomuoto.

Morula

Alkionkehityksen vaihe, ns. solurykelmäaste, alkiossa on >= 32 solua, alkio saavuttaa tämän kehitysvaiheen keskimäärin neljäntenä päivänä hedelmöittymisestä.

Munanjohdin

Munanjohdin eli munatorvi (lat.tuba uterina). Munasarjoissa kypsynyt munasolu kulkee munanjohtimia pitkin kohtuun. Yleensä hedelmöittyminen tapahtuu munanjohtimessa.

Munasarja

Naisen sukupuolirauhanen. Munasarjoissa tuotetaan munasoluja ja naissukupuolihormoneja.

Munasolujen keräys, opu, punktio

Munasolujen stimulaation jälkeen munasolut kerätään munarakkuloista ohuella neulalla ultraääniohjauksessa. Nainen saa kivunlievitykseksi suonensisäistä kipulääkettä. Munasolujen keräyspäivänä klinikalla kuluu aikaa 2–3 tuntia ja kotiin pääsee saattajan kanssa. Toimenpiteestä saa 3–5 päivää sairauslomaa.

Normospermia

Siemennesteessä siittiöiden määrä, liikkuvuus ja muoto (morfologia) ovat normaalit. WHO:n suositusten mukaan siemenneste määritellään normaaliksi, jos siittiöiden kokonaismäärä on vähintään 39 miljoonaa, tiheys 15 miljoonaa / millilitra. Eteenpäin liikkuvien siittiöiden normaaliosuus tulee olla vähintään 32 % ja kaikkien liikkuvien siittiöiden määrä vähintään 40, normaalimuotoisia siittiöitä >4%.

OHSS

Munasarjat reagoivat hedelmöityshoidossa käytetylle stimulaatiolle liian voimakkaasti. Munasolujen keräyksen jälkeen munasarjat täyttyvät uudelleen nesteellä, pahoinvointia voi esiintyä ja vatsaonteloon saattaa kerääntyä nestettä. Vakava OHSS on harvinainen.

Oligozoospermia

Siemennesteen siittiöiden määrä on alentunut. WHO:n suositusten mukaan siittiöiden kokonaismäärä tulee olla vähintään 39 miljoonaa ja tiheys 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa.

Oogeneesi

Oogeneesillä tarkoitetaan munasolujen tuotantoa munasarjoissa. Varhaisvaiheen munasolut ovat olemassa jo syntymän aikana ja viimeiset vaiheet munasolujen lopullinen kypsyminen tapahtuu vasta munasolun hedelmöitymisen yhteydessä.

Ovulaatio

Munasolun irtoaminen munasarjasta. Ovulaatio tapahtuu yleensä noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkua kierron keskivaiheessa.

Ovulaation induktio

Munasolun kypsytys – ja irrotushoito. Käytetään lapsettomuudenhoidossa, kun ovulaatio ei tapahdu tai munarakkula ei kehity normaalisti. Munasolun kypsytys tapahtuu hormonilääkityksen avulla. Tarkka ultraääniseuranta on hoidon aikana tarpeen, jotta voidaan varmistaa ettei munarakkuloita kypsy hoidon aikana liikaa ja siten lisätä monisikiöraskauden riskiä.

PAS

Pakastetun alkion siirto. Koeputkihedelmöityshoidon tuloksena saadaan usein enemmän kuin yksi alkio, joka siirretään kohtuun. Loput hyvälaatuiset alkiot voidaan pakastaa ja siirtää sulatuksen jälkeen kohtuun myöhemmin.

PCOS

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (eng. polycystic ovary syndrome). PCOS on naisen hormonihäiriö, jonka seurauksena munasarjoihin on muodostunut paljon kystia. PCOS:n liittyy mm. epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja ja anovulaatiota. Nämä vaikeuttavat raskaaksituloa. PCO:ksi kutsutaan tilaa, jossa naisen munasarjoissa on paljon kystia mutta muut PCOS:n oireet puuttuvat.

PGD

Alkiodiagnostiikka (Preimplantation genetic diagnosis). Hedelmöityshoitojen yhteydessä käytettävä hoitomuoto, jonka avulla voidaan tutkia tunnettua geneettisiä sairauksia tai kromosomipoikkeavuuksia ennen alkioiden siirtämistä kohtuun.

Pitkä viljely

Kts. blastokystiviljely; Alkion viljeleminen viidenteen tai kuudenteen päivään.

POF

Munasarjojen toiminnan ennenaikainen heikkeneminen. Munasarjojen hormonituotanto sekä kyky tuottaa kypsiä munasoluja heikkenevät keskimääräistä aiemmin ennen 40 vuoden ikää.

Primaarinen lapsettomuus

Tahaton lapsettomuus silloin, kun henkilöllä ei ole aikaisempia raskauksia.

Progesteroni (Prog)

Keltarauhashormoni. Kohdun limakalvoa ylläpitävä homoni, joka erittyy keltarauhasesta. Raskauden aikana sitä erittyy myös istukasta ja se edistää raskauden jatkumista.

Prolaktiini (PRL)

Maidonerityshormoni. Erittyy aivolisäkkeestä sekä miehellä että naisella. Eritys lisääntyy imettämisen aikaan. Fyysinen stressi lisää eritystä. Prolaktiinin liikatuotanto voi estää munasolun kypsymisen.

Sekundaarinen lapsettomuus

Tahaton lapsettomuus silloin, kun henkilöllä on jo aikaisempia raskauksia.

SET

Yhden alkion siirto (eng. Single embryo transfer). Useimmiten kohtuun siirretään vain yksi alkio monisikiöraskauden välttämiseksi.

Siemennesteanalyysi

Miehen lapsettomuuden perustutkimus. Analyysissä määritetään siittiötiheys eli siittiöiden määrä / ml, siittiöiden liikkuvuus ja morfologia eli muoto sekä siittiövasta-aineiden esiintyminen. Siemenneste näyte annetaan klinikan rauhallisessa näytteenottoa varten varatussa tilassa.

Suppeassa siemennesteanalyysissä tutkitaan, onko näytteessä siittiöitä ja ovatko ne liikkuvia. Tätä tutkimusta käytetään lähinnä vasektomian eli sterilisaation onnistumisen arviointiin.

Siemennesteen bakteeriviljely

Tutkimuksella selvitetään, onko siemennesteessä bakteerikasvua. Jos bakteereita on runsaasti, saadaan selville bakteerin nimi ja lääkeherkkyys.

Siemennesteen pesu

Siemennesteen pesulla tarkoitetaan liikkuvien siittiöiden erottamista siemennesteen liikkumattomista siittiöistä, muista soluista ja siemenplasmasta.

Teratozoospermia

Siemennesteen normaalimuotoisten siittiöiden osuus on alentunut. WHO:n suositusten mukaan siemenneste, missä on < 4 % normaalimuotoisia siittiöitä, määritellään teratozoospermiaksi.

Testosteroni

Miessukupuolihormoni, vaikuttaa siittiötuotantoon, sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen ja sukupuoliviettiin. Määritetään lapsettomuustutkimusten aikana, jos siemennestetutkimuksen tulokset ovat poikkeavat.

Translokaatio

Rakenteellinen kromosomipoikkeavuus, jossa perintöainesta siirtyy tai vaihtuu kromosomien kesken. Joissain tapauksissa hedelmättömyyden taustalta voi löytyä geneettinen syy, esim. translokaatio.

TSH

TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeestä erittyvä hormoni, joka stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhasen normaali toiminta on tärkeää hedelmällisyyden kannalta. Munasolun irtoamishäiriöt ja epäsäännölliset kuukautiset voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Tsygootti

Hedelmöittynyt munasolu. Koostuu munasolusta ja siittiöstä.

Varikoseele

Kiveskohju syntyy kiveslaskimon vajaatoiminnan seurauksena ja kivestä ympäröivä laskimoverkosto laajenee. Voi aiheuttaa hedelmällisyyden laskua.

Viljelyliuos

Elatusaine, jossa on tarvittavat ainesosat alkioiden viljelemiseen soluviljelykaapissa.

Vitrifiointimenetelmä

Kylmäsäilytysmenetelmä, missä sukusolut/alkiot jäähdytetään ultranopeasti nestetypen lämpötilaan kylmänsuoja-aineita apuna käyttäen niin, ettei jääkiteitä synny.

ZD

Zona drilling; kts AH, alkionkuoren avaus.

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.