Näin meidän lapsettomuushoitomme eteni

”Mietimme hoitoihin palaamista vuosia”

Terhi ja Mikael* alkoivat toivoa lasta heti naimisiinmenonsa jälkeen. He olivat reippaasti alle 30-vuotiaita, mutta raskaus ei vaan alkanut. ”Arvasimme itse, että jokin on pielessä”, Terhi sanoo.

Terhi ja Mikael hakeutuivat tutkimuksiin Mehiläinen Felicitakseen. Asia alkoi selvitä.
– Saimme tietää, että siittiöitä oli vähän ja nekin suureksi osaksi epämuodostuneita. Se oli rankka paikka, he kertovat.
Ensimmäiseen IVF-hoitoon he lähtivät kuitenkin toiveikkain mielin.
– Olimme varmoja, että hoito tuottaa tuloksen, ja laskimme jo lapsen laskettua syntymäaikaa.
Mutta kuukautiset alkoivat. Terhi ja Mikael olivat musertuneita. Samoihin aikoihin tulivat kromosomitestin tulokset, ja niissäkin oli ongelmia.
Pariskunta ei kuitenkaan lannistunut. Uudessa hoidossa munasoluja saatiin jälleen runsaasti ja ne hedelmöittyivät hienosti. Raskaus ei kuitenkaan alkanut.
”IVF- ja ICSI-hoitoja tehtiin vielä kolme lisää, tuloksetta. Kokeilimme myös luovutettuja siittiöitä, mutta tulos oli vanha tuttu – tyhjä ruutu raskaustestissä. Olimme neuvottomia”, Terhi muistelee.

Pitkä tauko selkiytti ajatuksia

Terhi ja Mikael kokivat saaneensa Mehiläinen Felicitaksesta asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Henkilökunta oli myös valanut uskoa siihen, että hoidot voivat heidänkin kohdallaan onnistua.
– Olimme kuitenkin väsyneitä toivon ja pettymyksen vuoristorataan. Päätimme ottaa etäisyyttä lapsettomuushoitoihin. Aloimme keskittyä muuhun elämään. Pidimme itsestämme ja toisistamme huolta, Terhi kertoo.
Näin kului useampi vuosi. Jokin ajatus alkoi kuitenkin pikku hiljaa kyteä Terhin ja Mikaelin mielessä.
– Pohdimme, voisimmeko sittenkin onnistua. Halusimme vielä yrittää.
Nyt pariskunta suunnitteli lääkärinsä kanssa toista lähestymistapaa. Vaikka munasoluista ei ollut koskaan löytynyt varsinaista vikaa, he päättivät jäädä odottamaan luovutettua munasolua.
– Olimme varautuneita pitkään odotukseen. Siksi yllätyimme, kun sopivasta luovuttajasta ilmoitettiin meille aika pian, Terhi kertoo.
Hoito oli jo melko pitkällä, kun luovuttaja joutuikin perumaan.
– Vanha pettymyksen tunne hiipi esiin. Tuntui, että huono tuurimme jatkuu aina vaan.
Terhille ja Mikaelille löytyi kuitenkin nopeasti uusi luovuttaja, ja sen jälkeen asiat etenivätkin vauhdilla. Lääkitys aloitettiin. Siirtoon saatiin hyvälaatuinen alkio. Tukilääkitys räätälöitiin uudestaan.

Onnistuminen oli meillekin mahdollista

– Jokin asia saattoi olla ratkaiseva tässä yhtälössä, sillä teimme elämämme ensimmäisen positiivisen raskaustestin. Tunne oli sanoinkuvaamattoman käsittämätön, Terhi kertoo. Raskaus sujui hyvin. Sitä seurattiin klinikalla asianmukaisen tarkasti.
– Tänään olemme onnellisia vanhempia. Rakkaus lapseen on valtava, Terhi kuvailee.
– Meidän tapauksessamme voi kai sanoa, että sitkeys palkittiin. Suuri kiitos kuuluu myös Felicitas Mehiläisen osaavalle ammattilaisten joukolle ja huolehtivalle henkilökunnalle.

*Pariskunnan nimet on muutettu.

(12.10.2011)

Tulemme lisäämään Felicitas Mehiläisen asiakkaiden tarinoita tänne lisää, kun saamme niitä koostettua.

Katso myös:

Yle Akuutti / ”Lapsettomuushoidoilla pystytään auttamaan suurinta osaa potilaista”

Lapsettomuushoitojen vahvat toimijat Väestöliiton lapsettomuusklinikat ja Felicitas Mehiläinen yhdistyivät 2017 yhdeksi hedelmöitysklinikaksi, joka toimii Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Niin Väestöliiton klinikoilla kuin Felicitaksella on ollut jo pitkään käytössä korkeatasoiset ja nykyaikaiset lapsettomuuden tutkimus- ja hoitomenetelmät. Yhdistymisen myötä nimi muuttui syyskuussa 2017, jolloin kahden vahvan toimijan lapsettomuushoitoihin erikoistunut lapsettomuusklinikka alkoi palvella nimellä Felicitas Mehiläinen.