Koeputkihedelmöityshoito eli IVF vaatii riittävän hyvälaatuisia siittiöitä. Aina miehellä ei ole niitä tarpeeksi. Tällöin koeputkihedelmöityksen yhteydessä voidaan käyttää munasolun mikrohedelmöitystä. Mikrohedelmöitystä käytetään toisinaan myös, vaikka siittiöt olisivat laadukkaita, mutta hedelmöittymistä ei jostain syystä tapahdu. Menetelmä on ollut käytössä 1990-luvun alusta.

Mikä on munasolun mikroinjektio?

Munasolujen mikroinjektiossa eli ICSI-hoidossa (intracytoplasmic sperm injection) yksittäinen siittiö poimitaan pestystä spermanäytteestä ja viedään munasolun sisään ohuella neulalla tarkoitukseen kehitetyn laitteiston ja mikroskoopin avulla. Jos miehen siemennestenäytteestä ei löydy yhtään siittiötä, mutta niitä on kuitenkin kiveskudoksessa, siittiöitä voidaan kerätä ohutneulanäytteellä suoraan lisäkiveksistä tai kiveksistä. Injektiossa voidaan käyttää myös pakastettuja siittiöitä. Muutoin hoito toteutetaan kuten koeputkihedelmöityshoito eli IVF. 

Mikroinjektiota  varten munasoluja kypsytetään kuten tavallisessa koeputkihedelmöityksessä, joten pariskunnan kannalta se sujuu käytännössä samalla tavoin. Varsinainen mikrohedelmöitys tapahtuu laboratoriossa: munasolun sisään ruiskutetaan vain yksi siittiö ohuella lasineulalla.

ICSI:n avulla hedelmöittyneiden munasolujen jakauduttua alkioiksi niistä valitaan yksi tai kaksi parasta, jotka siirretään kohtuun – aivan kuten tavallisessa koeputkihedelmöityksessä.