Inseminaatio eli keinohedelmöitys

Inseminaatiossa eli keinohedelmöityksessä (IUI, Intrauterine insemination) pestyt siittiöt ruiskutetaan kohtuonteloon. Inseminaatiohoitoa käytetään erityisesti silloin, kun kyse on lievästä siittiötuotannon häiriöstä tai lapsettomuuteen ei ole löytynyt mitään selvää syytä.

Miten keinohedelmöitys tapahtuu?

Inseminaatiossa hyvin liikkuvat siittiöt erotetaan erityisellä pesumenetelmällä siemennesteestä ja ruiskutetaan kohtuonteloon munasolun irtoamisen, eli ovulaation aikana. Inseminaatio voidaan tehdä joko luonnollisessa kuukautiskierrossa tai yhdistettynä munasolun kypsytyshoitoon. Toimenpide ajoitetaan mahdollisimman lähelle ovulaation ajankohtaa. Hedelmöittyminen tapahtuu naisen elimistössä. 

Noin 10–15 prosenttia inseminaatioista johtaa munasolun hedelmöittymiseen ja raskauden alkamiseen. Suurin osa raskauksista alkaa 3–4 hoitokerran aikana.

Inseminaatio luovuttajan siittiöillä

Inseminaatiohoidossa voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä, jos puolisolla ei ole lainkaan omia siittiöitä tai niitä ei ole mahdollista käyttää esimerkiksi niiden heikkolaatuisuuden vuoksi tai jos riski perinnöllisiin sairauksiin on suuri. Luovutettuja siittiöitä käytetään myös naisparien ja yksin lasta haluavien naisten hoidoissa.

Luovutetuiksi siittiöiksi voi valita Felicitas Mehiläisen oman spermapankin siittiöitä tai ulkomaisen spermapankin siittiöitä.

Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolassa saat tietoa hoidosta, hoidon edellytyksistä sekä hoidon tuloksena syntyvän lapsen ja muiden osapuolten oikeudellisesta asemasta. Voit varata maksuttoman käynnin Felicitas Mehiläisen lapsettomuushoitajan vastaanotolle, jos haluat tietää mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat hedelmällisyyteesi tai milloin kannattaa hakeutua tarkempiin lapsettomuustutkimuksiin. 

Varaa aika hoitajan vastaanotolle