Alkiokuoren avaus eli AHA

Joskus alkiokuoren sisässä olevan alkion kuoriutuminen ja kiinnittyminen kohtuun saattaa olla häiriintynyt alkion kuoren proteiinien toiminnan häiriön vuoksi. Näitä proteiinien rakennehäiriöitä ei voi nähdä mikroskooppisesti eikä niiden tutkimiseen ole kliinistä, rutiinikäytössä olevaa tutkimusmetodia. Alkiokuoren avausta käytetään harkitusti silloin, kun mitään erityistä syytä toistuville epäonnistuneille hoidoille ei ole löytynyt tai alkiokuori on normaalia paksumpi.

Alkiokuoren avauksessa (AHA, assisted hatching) alkion kuoreen tehdään pieni aukko alkion kuoriutumisen edistämiseksi joko erityisen pipetin, happamoidun suolaliuoksen tai laserin avulla alkionsiirtopäivänä.

Alkiokuoren avaus

Munasolua ja varhaisalkiota ympäröi alkiokuori, zona pellucida. Alkiokuori suojaa kehittyvää alkiota varhaisen kehityksen aikana. Jotta alkio pystyisi kiinnittymään kohtuun, sen tulee kuoriutua alkiokuoren sisältä. Normaalisti alkiokuori ohenee alkion kehittyessä, ja repeää ennen alkion kiinnittymistä kohtuun. Mikäli epäillään alkiokuoren olevan rakenteeltaan poikkeavan kova tai sitkeä, voidaan alkiolle tehdä ns. alkiokuoren avaus, AH (Assisted Hatching)/ZD (Zona Drilling). Alkiokuoren avauksessa alkiokuoreen tehdään pieni reikä, tai sitä ohennetaan. Näin varmistetaan, että mahdollinen alkiokuoren rakenteen poikkeavuus ei estä alkion kiinnittymistä kohtuun