Miksi 4D-ultraäänitutkimukseen?

”Varasin Felicitas Mehiläisen 4D-ultraäänitutkimukseen ajan raskausviikolle 29 (28+5). Kaksi aiempaa raskauden seurantaan liittyvää ultrakäyntiä olivat hoituneet kunnallisella puolella, eli rakenneultrakin oli jo koettu, mutta eri paikassa. Koska raskaus oli edennyt kaikin puolin normaalisti, ei kunnallisessa/omassa neuvolassani olisi ollut näillä näkymin enää tiedossa lisää ultraäänitutkimuksia.

Ultratutkimusten vähäinen määrä normaalisti etenevän raskauden seurannassa oli jäänyt itseäni jotenkin vaivaamaan. Esikoista odottaessa jo muutenkin moni asia jatkuvasti mietityttää, joten tuntui tärkeältä päästä vielä ylimääräisen kerran tarkistamaan, onko kohdussa kaikki varmasti hyvin – lisäksi vielä viimeisimmän teknologian avulla. Päällimmäisenä mielessä kuitenkin jatkuvasti pyöri ajatus: onhan kaikki varmasti hyvin?

Ennakko-odotukset ennen 4D-ultraa

Ennen 4D-ultraa mietin sitä, mikä ero on 3D- ja mikä taas 4D-ultralla. Sain kuitenkin tietää jo aikaa varatessani sen, että 4D-ultra on kolmiulotteiseen näkymään perustuva ultraäänitutkimus, johon sisältyy liikkuva kuva. Liike on siis ultraäänitutkimuksen kolmiulotteisuuteen lisättynä se neljäs ulottuvuus, mikä selittää 4D-nimityksen.

Etukäteen jännitin sitä, miten ultraus lopulta onnistuu raskauden ollessa miltei 30 raskausviikolla, kun istukka on juurikin keskellä kohdun etuseinämää. Mietin, näkisikö sinne sittenkään kunnolla. Olin nimittäin kuullut, että etuseinän istukka saattaa hankaloittaa ultrausta. Samalla mietin sitä, näkisikö 4D-ultrassa sittenkin sellaista, mitä en ehkä olisikaan halunnut vielä tietää.

Uteliaisuus kuitenkin voitti ja ultra-ajan varattuani olin tyytyväinen siihen, että pääsisimme puolisoni kanssa ottamaan entistä tarkemmin selvää kohdussa kasvavasta sikiöstä – pienestä lapsestamme.

Kuvassa 3D-ultraäänikuva, jossa vauvan kasvonpiirteet erottautuvat.

Mitä 4D-ultrassa selvisi?

Ennen ultraäänitutkimuksen aloitusta vastaanotolla kartoitettiin neuvolakortin ja keskustelun avulla raskauden eteneminen. Itse 4D-tutkimuksen alussa ei heti keskitytty vain sikiöön, vaan aluksi katsottiin myös kohdunsuun tilanne, mikä oli todella mukava lisä, sillä sitäkään ei oltu viikkoihin tarkistettu.

4D-ultratutkimuksen alkupuolelta lähtien jouduin pidättelemään liikutuksen kyyneliä, sillä vaikka istukka olikin kohdun etuseinässä, oli meidän pienen vauvan asento sellainen, että hänen kasvonsakin erottuivat ruudulla ja kuvissa. Otsa rutussa hän siellä nukkui. Niin liikuttavaa! Puolisoni sanoi, että nenä on selvästi minun nenäni.

Vaikka alun perin kasvojen tai piirteiden näkeminen ei ollut se pääsyy, miksi 4D-ultra kiinnosti, oli se silti todella liikuttavaa ja aivan ihana lisä koko ultratutkimukseen. Tuntui siltä, että kolmiulotteinen näkymä teki vauvasta konkreettisemman ja enemmän ehkä myös todellisemman puolisonikin silmissä.

Lääkäri kävi tutkimuksen aikana sikiön rakenteita systemaattisesti läpi. Myös lapsiveden ja napanuoran napasuonten määrä tarkistettiin mielestäni paljon tarkemmin kuin ne oli tarkistettu rakenneultrassa. Tuntui siltä, että koko 4D-ultrauksen aikana tuli niin paljon uuttakin tietoa, vaikka olin pitänyt perinteistä rakenneultraakin kattavana. Lisäksi kuvista ymmärsi itsekin paljon helpommin jotakin enemmän kuin aiemman neuvolan 2D-ultratutkimuksen aikana.

Oli myös hienoa saada tarkka kokoarvio ja lisäksi vahvistus sille, että olimme odottamassa pientä poikaa. Koko tutkimus eteni hyvin järjestelmällisesti. Jos jokin mietitytti, saimme siihen aina vastauksen. Lopuksi, kun kokonaisarvio ultratutkimuksesta oli se, että odotamme aivan normaalisti kehittyvää pientä poikaa, liikutuin niin, etten voinut enää pidätellä onnenkyyneleitä.

Tutkimus tallennettiin meille, eli saimme kotiin oman DVD:n, jota emme ole vielä toistaiseksi katsoneet, mutta uskon, että myöhemmässä vaiheessa tulee vielä se katsottua. Lisäksi mukaan tarttui myös monta kuvaa ja kattava selvitys tutkimuksesta. Onnistuin jännitykseltäni nauttimaan raskaudesta ja odotusajasta enemmän 4D-ultran ansiosta.

Napanuoran flow-tutkimus
Kuvassa 2D-näkymän kautta tehty napanuoran flow-tutkimus (normaali).

Suosittelisitko 4D-ultraa?

Suosittelen 4D-ultraääntä erityisesti ainakin jostain syystä epävarmuutta kokeville ensiodottajille, sillä ainakin omalla kohdallani tutkimus lisäsi mielenrauhaa ja tietoa siitä, miten vauva kohdussa voi. Olen stressaajaluonne, eli jos jokin vaikuttaa epäselvältä, jää se minua vaivaamaan. 4D-ultran jälkeen ainakin raskauden suhteen asiat jotenkin selkiintyivät, vaikka kyse olikin lähinnä ylimääräisestä rakenneultrasta. Koin 4D-ultran positiivisena kokemuksena.

Erityisesti, jos olisi ollut aiemmin tunne, että jokin saattaisikin olla vialla, olisi ultratutkimuksesta varmasti ollut vieläkin enemmän hyötyä. Omalla kohdallani huoli raskauden normaalista etenemisestä oli lähinnä yleinen eikä siis varsinaista tai erityistä nimettävää huolenaihetta ollut.

Minulle jäi myös tunne, että jos jokin olisikin ollut poikkeavaa, olisi se kerrottu selvästi ja siten, että olisimme saaneet kokeneelta lääkäriltä asiantuntevan ohjeen mahdollisia jatkotutkimuksia varten.”

Tuleva pienen pojan äiti, 31 vuotta

Katso myös:

3D/4D-ultraäänitutkimus

Raskaudenajan ultraäänitutkimukset