KTG-laite on ollut Suomessa käytössä 1960-luvulta lähtien. KTG:llä seurataan sikiön sydämen lyöntitiheyttä, sykkeen perustasoa ( normaali vaihteluväli on 120-160 ), kiihtymisiä / hidastumia, supistuksien tiheyttä ja kestoa sekä niiden vaikutusta sikiön vointiin.

Pääsääntöisesti KTG:tä käytetään synnytyksen aikana joko jatkuvana tai jaksottaisena seurantana. Myös sairaaloiden äitiyspoliklinikoilla on ktg- laitteet käytössä, jos tarvitaan sikiön voinnin tarkempaa seuraantaa ultraäänen lisäksi.

Meillä Felicitaksen äitiysneuvolassa on käytössä ktg laite, joten sikiön tarkempaa seurantaa varten voimme tarvittaessa ottaa ktg-käyrää neuvolakäynnin yhteydessä. Meille voi tulla myös pelkkään ktg seurantaan, vaikka ei kävisikään meillä neuvolaseurannassa.

KTG käyrää otamme neuvolassa, jos herää epäily sikiön voinnista ja/tai haluamme yhdessä perheen kanssa varmistua loppuraskaudessa sikiön voinnista. Jos havaitsemme ktg seurannassa poikkeavuutta, lähetämme äidin synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla tarkempaan seurantaan / jatkotutkimuksiin.

Sikiön sydänääniä ja supistuksia voidaan seurata ktg:llä joko ulkoisesti kiinnittämällä joustavalla vyöllä äidin vatsalle muoviset lätkät, jotka lähettävät signaalia laitteeseen, joka piirtää syke- ja supistuskäyrää paperille. Synnytyksen aikana voidaa sikiön sykettä seurata myös sisäisesti eli kiinnitämällä sikiön päähän scalp-anturin.

 

Dopplerilla voidaan kuunnella sikiön sydämensykettä noin raskausviikolta 12 lähtien. Sydänäänten kuulumiseen varhaisilla raskausviikoilla vaikuttaa sikiön asento, istukan paikka sekä äidin vatsanpeitteiden paksuus. Myöhemmässä raskauden vaiheessa sikiön syke kuuluu parhaiten sikiön selkäpuolelta.

Äitiysneuvolassa kätilön vastaanotolla doppler sykekuuntelu kuuluu rutiinisti jokaiseen neuvolakäyntiin raskausviikosta 12 lähtien. Tämä voi olla tuleville vanhemmille ensimmäinen varmistus siitä, että sikiö on elossa sekä tehdä alkaneesta raskaudesta todellisemman. Tällöin voidaan varmistua, että sikiö on elossa ja syketaso on normaali eli 120-160 välillä.

Felicitaksen äitiysneuvolaan voi tulla myös pelkkään sykekuunteluun, mikäli äidillä/perheellä on huoli sikiön voinnista.