Haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla, joten vastaanottoaikamme ovat varattavissa myös puhelinajoiksi tai etävideovastaanottoajoiksi.

Felicitas Mehiläinen seuraa jatkuvasti COVID-19 viruksen vaikutuksista kertyvää tietoa hedelmällisyyteen, hedelmöityshoitoihin ja raskauteen. Päivitämme toimintaamme jatkuvasti uuden tiedon, kansainvälisen yhteisömme kokonaisarvioiden ja viranomaisohjeistuksen perusteella. Euroopan hedelmöityshoitojen kattojärjestö ESHRE, vastaava amerikkalainen järjestö ASRM sekä useat muut tahot ovat selvittäneet kattavasti, mitä koronaviruksen vaikutuksista tähän mennessä tiedetään ja ottaneet kantaa hedelmöityshoitojen tekemiseen. Tieteellistä tietoa COVID-19 viruksen vaikutuksista lisääntymislääketieteeseen on kuitenkin saatavilla vielä hyvin rajoitetusti.

Asiakkaamme ja henkilökuntamme ovat meille erittäin tärkeitä ja hoitojen turvallisuusnäkökohdat on tärkeää huomioida tarkoin hoitojen toteuttamisessa.

Mitä tiedämme koronaviruksesta tähän mennessä?

Kyseessä on uusi koronavirus (SARS-CoV2), joka tunnistettiin ensimmäisenä Wuhanissa, Kiinassa. Aiempia koronaviruksen aiheuttamia infektioita ovat olleet mm. MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) ja SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Virus näyttää levinneen ihmisiin 2019 loppupuolella Hubein maakunnassa Kiinassa, jossa alkuun oli suurin määrä infektoituneita. Tällä hetkellä COVID-19-infektioita on jo niin runsaasti eri puolilla maailmaa, että Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut COVID-19 koronavirusinfektion pandemiaksi eli epidemiaksi, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan.

COVID-19 leviää herkästi pisaratartuntana sekä pinnoilta. COVID-19 aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireita ovat mm. yskä, hengenahdistus, korkea kuume, lihassärky ja väsymys. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta osa sairastuu vakavasti. Hankalia, kuolemaan johtavia taudinkuvia on nähty lähinnä vanhemmilla ihmisillä ja niillä, joilla on jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Lapsia vakavasti sairastuneiden joukossa on tiedossa vähän ja lasten oireet ovat usein olleet lieviä tai he ovat olleet täysin oireettomia.

COVID-19-infektioon ei toistaiseksi ole lääkettä eikä rokotetta.

Miten koronavirus COVID-19 vaikuttaa hedelmöityshoitojen tuloksiin?

Viruksen vaikutuksista hedelmöityshoitojen tuloksiin ei vielä ole julkaistu. Päivitämme tekstiä tiedon lisäännyttyä.

Miten koronavirus COVID-19 vaikuttaa raskauteen?

Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että COVID-19 vaikuttaisi terveen naisen raskauteen tai sikiön kehitykseen. Viruksen ei ole myöskään havaittu tarttuvan raskauden aikana äidistä sikiöön eikä se näytä lisäävän riskiä keskenmenolle. Joitain ennenaikaisia synnytyksiä on kuvattu COVID-19 -infektion yhteydessä.

Euroopan hedelmöityshoitojen kattojärjestö (ESHRE) ja useat muut järjestöt ovat nostaneet esille seuraavia huomioita lisääntymislääketieteeseen liittyen:

  • Alkuraskauden aikaisen COVID-19 infektion vaikutuksista sikiön kehitykeen ei ole vielä tietoa
  • Historian perusteella tiedetään, että jotkut tartuntataudit ovat vaikuttaneet sikiön kehitykseen ja raskauden kulkuun
  • Jos raskaana oleva nainen sairastuu vakavasti ja joutuu tehohoitoon, voi raskaus rajoittaa käytettäviä lääkkeitä

Miten koronavirus COVID-19 vaikuttaa hedelmöityshoitoihin?

Euroopan hedelmöityshoitojen kattojärjestö (ESHRE) ja useat muut kansainväliset järjestöt suosittelevat tällä hetkellä kaikkien hedelmöityshoitojen tauottamista COVID-19-pandemian aikana. Myös Suomen lapsettomuushoitoja valvovat viranomaiset Fimea ja Valvira ovat ohjeistaneet lapsettomuushoitoyksiköitä toimimaan ESHRE:n suositusten mukaisesti. Tämän vuoksi emme aloita uusia lapsettomuushoitoja tällä hetkellä. Varmistaaksemme laadukkaan toiminnan, aloitamme lapsettomuushoidot uudelleen, kun tilanne on niille jälleen turvallinen.

Vastaanottotoiminta ja lapsettomuustutkimukset jatkuvat edelleen Felicitaksessa. Olemme aloittaneet asiakkaillemme nyt myös etävideovastaanotot, joiden kautta on mahdollisuus aloittaa lapsettomuuden selvittelyt ja tehdä hoitosuunnitelma esimerkiksi kotoa käsin.

Lue lisää etävideovastaanotoista

Miten toimimme koronaviruspandemian aikana klinikalla?

Toimintaohjeet koronaviruspandemian aikana vastaanotolle tuleville – näin vältämme tartuntoja toimipisteissämme

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Jos olet sairaana tai epäilet koronavirustartuntaa